Η εξαγορά της Nuance Communications, μίας εταιρείας που ασχολείται με τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς αμφιβολία φέρνει τη Microsoft στην πρώτη γραμμή του επόμενου κύματος τεχνολογικής καινοτομίας στους χώρους εργασίας.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Δευτέρα 12 Απριλίου και στην ουσία προβλέπει την εξαγορά της Nuance Communications από την Microsoft με τίμημα 56 δολαρίων ανά μετοχή, μαζί με τις όποιες υποχρεώσεις της εταιρείας, ένα συνολικό τίμημα δηλαδή που προσεγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με μια πρώτη ματιά η εξαγορά φαίνεται λίγο περίεργη: γιατί η Microsoft να πραγματοποιήσει τη δεύτερη ακριβότερη εξαγορά της μετά από αυτή του LinkedIn για μία τέτοια εταιρεία; Η αλήθεια είναι ότι η Nuance υπήρξε όντως καινοτόμος εταιρεία στον τομέα των προϊόντων αναγνώρισης φωνής, αλλά τα έσοδά της παρέμεναν μάλλον καθηλωμένα καθώς η καινοτομία της δεν μπορούσε να μετουσιωθεί σε πραγματικό προϊόν.

Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Με δεδομένη την τεχνολογική εξέλιξη και τις προοπτικές που έχουν οι τελευταίες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, η εξαγορά της Nuance αρχίζει να αποκτά νόημα.

Φανταστείτε τον εργασιακό χώρο του μέλλοντος, γράφει ο αναλυτής του Bloomberg, Tae Kim, όπου οι υπολογιστές με κινητήρια δύναμη την τεχνητή νοημοσύνη φροντίζουν κάθε μορφή διοικητικής ανάγκης, κάνοντας έτσι τους εργαζόμενους πιο ευτυχισμένους και πολύ περισσότερο παραγωγικούς. Προφανώς η Microsoft θέλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του μέλλοντος και η εξαγορά της Nuance Communications δείχνει ότι έχει την διάθεση να ξοδέψει σημαντικά ποσά για να το επιτύχει.

Το προϊόν της Nuance που αλλάζει τα δεδομένα

Το προϊόν της Nuance που αλλάζει τα δεδομένα είναι το Dragon Ambient eXperience ή απλά DAX, το οποίο παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020. Ενώ η συνήθης πρακτική υποχρεώνει το ιατρικό προσωπικό να κρατάει σημειώσεις και στη συνέχεια να σπαταλά ώρες για την συμπλήρωση αναφορών, το DAX στην ουσία αναλαμβάνει όλη αυτή τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια κάθε ιατρικής επίσκεψης, το σύστημα αναλαμβάνει την καταγραφή όλων των συζητήσεων των γιατρών με τους ασθενείς, στη συνέχεια με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης βρίσκει το κατάλληλο περιεχόμενο της συζήτησης και αυτόματα δημιουργεί λεπτομερείς κλινικές αναφορές της επαφής.

Τα νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να το έχουν λατρέψει. Οι γιατροί δεν χρειάζεται να σπαταλούν χρόνο σε γραφειοκρατικές εργασίες και έτσι έχουν περισσότερο χρόνο για τους ασθενείς τους. Άρα μειώνεται και ο κίνδυνος ιατρικών λαθών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η χρήση του DAX μείωσε το φαινόμενο της εργασιακής κόπωσης και εξάντλησης των γιατρών στο 17% από το 72%. Οι γιατροί επίσης αναφέρουν ότι η χρήση του επιτρέπει την παροχή καλύτερης φροντίδας γιατί μπορούν να επικεντρώσουν στην φροντίδα των ασθενών τους αντί να ασχολούνται με την εισαγωγή δεδομένων.

Φαίνεται ότι το ενδιαφέρον των γιατρών για το DAX τράβηξε το ενδιαφέρον και των επενδυτών. Στο πλέον πρόσφατο earnings call της εταιρείας σχεδόν κάθε ερώτηση των ανθρώπων της Wall Street αφορούσε τις προοπτικές του DAX. Καθώς η χρήση του DAX είναι ακόμη σε πολύ αρχικά στάδια, το οικονομικό του μέλλον φαίνεται λαμπρό. Στις αρχές του 2021 η Nuance είχε δηλώσει ότι τα έσοδα από το DAX μπορούσαν να φτάσουν στα 250 εκατομμύρια δολάρια έως το 2023 από τα 15 εκατομμύρια δολάρια της περασμένης χρονιάς.

Το μέλλον της συνεργασίας Microsoft – Nuance

Ο συνδυασμός Microsoft – Nuance αυξάνει τις πιθανότητες μελλοντικής ανάπτυξης. Άλλωστε φαίνεται να υπάρχουν πολλαπλές συνέργειες. Η εφαρμογή DAX ήδη χρησιμοποιεί την πλατφόρμα cloud computing της Microsoft και επωφελείται από τις τεχνολογίες AI της εταιρείας με βάση μία συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που είχε υπογραφεί το 2019. Ακόμη πιο κρίσιμα είναι τα οφέλη για τη Microsoft από την πρόσβαση σε τεχνολογίες που θα μπορούσε να μεταφέρει μελλοντικά σε άλλους κλάδους.

Ωστόσο, η Microsoft θα πρέπει να κινηθεί εξαιρετικά προσεκτικά. Καμία άλλη τεχνολογική εταιρεία δεν είναι τόσο δραστήρια σε επίπεδο εξαγορών. Στα τέλη Μαρτίου το Bloomberg ανέφερε ότι η Microsoft βρισκόταν σε συζητήσεις για την εξαγορά της εταιρείας Discord, που δραστηριοποιείται στον τομέα του gaming chat, έναντι ποσού 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση της εξαγοράς της ZeniMax (επίσης από τη βιομηχανία του gaming) έναντι 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ φήμες την ήθελαν να ενδιαφέρεται και για την εξαγορά του Pinterest.

Δεν πρέπει ακόμη να ξεχνάμε ότι η Microsoft είχε κάνει μια προσπάθεια για την εξαγορά και της δημοφιλούς πλατφόρμας TikTok, πέρυσι. Τόσες πολλές σημαντικές εξαγορές ενδέχεται να θέσουν σε συναγερμό τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και ίσως μελλοντικά εντάξουν την Microsoft στην ίδια κατηγορία με τις Facebook και Alphabet, οι οποίες κατηγορούνται για μονοπωλιακές πρακτικές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία