
Ερευνητές του MIT πήραν μια ιδέα του πώς μπορεί να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον μια αράχνη μεταφράζοντας τις δονήσεις του ιστού σε ήχους άρπας που μπορούν να ακούσουν οι άνθρωποι.
Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από απόκοσμους τόνους που προκαλούν ανατριχίλα. Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές, η αλλόκοτη παραφωνία ρίχνει φως στην βιολογία των αραχνών και ίσως θα μπορούσε να προσφέρει έμπνευση για νέα είδη μουσικής.
«Οι αράχνες ζουν σε ένα περιβάλλον δονούμενων χορδών» λέει ο Μάρκους Μπιούλερ, επικεφαλής της ασυνήθιστης μελέτης που παρουσιάστηκε στο εαρινό συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας. «Δεν βλέπουν πολύ καλά, οπότε αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους μέσω των δονήσεων σε μια ποικιλία συχνοτήτων» λέει ο ερευνητής, ο οποίος ασχολείται με τη μουσική ως χόμπι.
Οι μεταξένιες ίνες του ιστού –πέντε φορές πιο γερές από το ατσάλι- δονούνται για παράδειγμα όταν ένα ανυποψίαστο έντομο πέσει στην παγίδα, ή όταν η αράχνη τεντώνει νέες ίνες και τις συνδέει πάνω στις προηγούμενες. Η συχνότητα των δονήσεων μπορεί εύκολα να υπολογιστεί βάσει του μήκους κάθε ίνας και της ελαστικότητάς της, εξηγεί ο Μπιούλερ.
Σε πρώτη φάση, ο ερευνητής και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν σαρωτή λέιζερ για να σκανάρουν σε τρεις διαστάσεις ιστούς της αράχνης Cyrtophora citricola, είδους που απαντά και στην Ελλάδα. Στη συνέχεια υπολόγισαν τη συχνότητα ταλάντωσης κάθε ίνας και δημιούργησαν ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει στον χρήστη να «ακούσει» τις ίνες που εμφανίζονται στην οθόνη.
Σε μια δεύτερη σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές ηχογράφησαν τις δονήσεις που παράγουν οι αράχνες σε διάφορες δραστηριότητες, όπως η ύφανση του ιστού, το κυνήγι και τα ερωτικά καλέσματα προς άλλες αράχνες.
Όλοι οι ήχοι ακούγονταν παρόμοιοι στο ανθρώπινο αυτί, ωστόσο ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που δημιούργησαν οι ερευνητές έμαθε σταδιακά να τους ξεχωρίζει.
«Προσπαθούμε τώρα να παραγάγουμε συνθετικά σήματα ώστε να μπορέσουμε ουσιαστικά να μιλήσουμε στη γλώσσα της αράχνης» αναφέρει ο Μπιούλερ. «Αν τις εκθέσουμε σε συγκεκριμένους ρυθμούς ή δονήσεις, μπορούμε άραγε να επηρεάσουμε το τι κάνουν, ή να επικοινωνήσουμε μαζί τους;» διερωτάται.
Και συμπληρώνει ότι η μελέτη θα μπορούσε δυνητικά να βρει πρακτικές εφαρμογές στην τεχνολογία της εκτύπωσης τριών διαστάσεων, η οποία έχει ακόμα δρόμο να διανύσει πριν φτάσει τις επιδόσεις των αραχνών.
Πηγή: In.gr


Latest News

Παπαστεργίου: Συνεκτικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς να «φιμώνει» την τεχνολογία
Πρόταση κατέθεσε η Ελλάδα για το «Εθνικό Πρόγραμμα Μικρών Δορυφόρων»

«Συμμαχία» κολοσσών για την ΑΙ - Meta και IBM θα μοιράζονται τεχνολογία
Περισσότερες από 50 εταιρείες στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ασφάλεια και το μέλλον της τεχνολογίας

Τα logistics και η εφοδιαστική αλυσίδα μετασχηματίζονται - Ο ρόλος της ΑΙ
Κάθε οργανισμός οφείλει να επανασχεδιάσει τη στρατηγική και τις λειτουργίες του, τοποθετώντας τον άνθρωπο και τη «μηχανή» στο επίκεντρο του μετασχηματισμού

Η ΑΙ στο gov.gr: Την Τετάρτη τα αποκαλυπτήρια για τον «ψηφιακό βοηθό»
Στα μέσα του τρέχοντος μήνα θα δημοπρατηθεί ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος», συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ

Tο ενεργειακό κόστος της τεχνητής νοημοσύνης
Πόσο κοστίζει η έξυπνη τεχνολογία

Γιατί η Amazon και η Nvidia χρειάζονται η μία την άλλη
Το πρόγραμμα κατασκευής τσιπ της Amazon δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της Nvidia στον τομέα της AI, η οποία με τη σειρά της έχει ανάγκη να διατηρήσει την ισχυρή επιχειρηματική παρουσία της στις ΗΠΑ

Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές - Τι άφησε πίσω του το σίριαλ OpenAI-Σαμ Άλτμαν
Η ιστορία OpenAΙ-Σαμ Άλτμαν έδειξε πώς η βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να εξαρτάται από μια εταιρεία, πόσο μάλλον από έναν και μόνο άνθρωπο

Πόσο κοντά είμαστε στη σούπερ τεχνητή νοημοσύνη; - Η πρόβλεψη του ηγέτη της Microsoft
Οι υπολογιστές δεν θα είναι πιο ισχυροί από τους ανθρώπους τουλάχιστον τους επόμενους 12 μήνες

Ανατροπή και πέναλτι από την Amazon - Τι κάνει το νέο chatbot της
Το προϊόν, που ανακοινώθηκε στο συνέδριο Reinvent της Amazon Web Services (AWS) στο Λας Βέγκας, προορίζεται για χρήση στην εργασία και αποτελεί την τελευταία προσπάθεια της Amazon να αμφισβητήσει την κυριαρχία Microsoft και Google

Η τεχνητή νοημοσύνη «ανακάλυψε» 2,2 εκατ. νέα υλικά - Η εφαρμογή στις ΑΠΕ
Ο αριθμός των ουσιών που βρέθηκαν ισοδυναμεί με σχεδόν 800 χρόνια προηγούμενης πειραματικά αποκτηθείσας γνώσης