Εντός Μαΐου θα γίνει η δοκιμαστική ηλέκτριση της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας το απόγευμα στο Delphi Forum. Στόχος είναι, όπως είπε ο ίδιος, να μπορέσει ο ΑΔΜΗΕ να μεταφέρει ηλεκτρικά φορτία στην Κρήτη – στον βαθμό που γίνουν, εντός το καλοκαιριού, οι απαιτούμενες τροποποιήσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Σχετικά με τη μεγάλη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι προχωρά κανονικά ενώ τόνισε ότι συνεχίζεται το εντατικό πρόγραμμα διασύνδεσης των Κυκλάδων. Μετά το σβήσιμο των φουγάρων των πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ σε Ανδρο, Σύρο, Μύκονο και Πάρο, το 2024 εκτιμάται ότι θα κλείσουν και οι μονάδες σε Σαντορίνη και Μήλο, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Αυτή τη στιγμή «τρέχει» η διαγωνιστική διαδικασία για το καλώδιο ανάμεσα στη Σαντορίνη και στη Νάξο και στα μέσα Ιουνίου αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν οι ανάδοχοι του έργου. Τα Δωδεκάνησα και τα νησιά Βόρειου Αιγαίου αναμένεται να διασυνδεθούν ηλεκτρικά έως το 2029.

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, αναφέρθηκε και στην πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Διαχειριστής στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης καθώς από τη μία μεριά έχει να αναπτύξει το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και από την άλλη  υπάρχει η ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών του συστήματος ώστε να ανταπεξέλθει ο Διαχειριστής στην αλλαγή της δομής του, δηλαδή στην απόσυρση του λιγνίτη και στη διείσδυση των ΑΠΕ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Τάσος Μάνος αναφέρθηκε στο επενδυτικό σχέδιο των τριών δισ. ευρώ για τις επόμενες δύο περιόδους, δηλαδή εντός οκταετίας. Σχετικά με το πρόγραμμα υπογειοποίησης των καλωδίων, φέτος και για τα επόμενα 4 χρόνια έχουν προγραμματιστεί έργα για υπογειοποίηση 2.500 χιλιομέτρων δικτύου σε σημεία με πολλαπλασιαστικό όφελος, όπως είναι η περιοχή του Τατοίου.

Για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ)  ο κ. Γιάννης Γιαρέντης, πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ, επεσήμανε ότι δεν είναι ελλειμματικός και θα κλείσει με πλεόνασμα στο τέλος της χρονιάς, δίχως μάλιστα να συνυπολογιστούν τα όποια κονδύλια ενδέχεται να προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια