Η Τουρκία ανακάλυψε άλλα 135 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη νότια Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ποσότητα φυσικού αερίου που έχει βρεθεί στην περιοχή ανέρχεται συνολικά σε 540 δισ. κυβικά μέτρα.

Μιλώντας σε μια τελετή εγκαινίων στην επαρχία Ζονγκουλντάκ, ο Ερντογάν είπε η νέα ανακάλυψη έγινε στο οικόπεδο Αμάσρα-1, προσθέτοντας ότι αναμένει και άλλα «καλά νέα» από την περιοχή αυτήν. Πέρσι, το γεωτρύπανο Φατίχ ανακάλυψε 405 δισ. κυβικά μέτρα σε αυτό το κοίτασμα, που αποκαλείται Σακάρια. O επικεφαλής του International Energy Agency, Fatih Birol είχε εκτιμήσει ότι το οικονομικό όφελος για την Τουρκία ήταν περίπου 80 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι ποσότητες φυσικού αερίου που έχει ανακαλύψει η Άγκυρα είναι μέτριες, σε σύγκριση με τα μεγάλα κοιτάσματα του κόσμου και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κόστος εξόρυξης θα είναι υψηλό, κυρίως λόγω του μεγάλου βάθους.

Η Τουρκία καταναλώνει κάθε χρόνο περίπου 45-50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το οποίο εισάγεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία.

H εξόρυξη φυσικού αέριου από την Σακάρια σχεδιάζεται να ξεκινήσει το 2023, όπως αναφέρει η Hyrriyetdailynews. Περίπου 155 χλμ του αγωγού θα είναι υποθαλάσσια μέχρι την ακτή Filyon  στο Zonguldak, μια πόλη λιμάνι στη Μαυρη Θάλασσα. Θα φθάνει στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας φυσικού αερίου που θα χτιστούν στην Βιομηχανική Ζώνη του Filyon και στη συνεχεια θα διοχετεύονται στο σύστημα διανομής φυσικού αερίου της Τουρκίας. Η Turkish Petroleum θα επενδύσει 780 εκατ. τουρικές λίρες για τις εγκαταστάσεις  παραγωγής και μεταφοράς του φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά το σύνολο της επένδυσης στο κοίτασμα της Σακάρια δεν ανακοινώνεται δημόσια.

Αρχικά, η ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα ανέλθει σε  περίπου 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, που αντιστοιχεί σε 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Η παραγωγή θα αυξηθεί σταδιακά, φτάνοντας τα 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, κάνοντας περίπου 14-15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα παραγωγής αερίου ετησίως. Aναμένεται να φθάσει στο μάξιμουμ της παραγωγικής δυνατότητας την περίοδο 2027 -2078.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή