Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα συνεχιστεί η διάθεση των self test από τα φαρμακεία για ακόμη 2-3 μήνες, όπως έχει ζητήσει το υπουργείο Υγείας.

Μέχρι στιγμής οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αττικής και Αχαΐας εμφανίζονται αποφασισμένοι να μη συνεχίσουν τη διάθεση.

Στην περίπτωση που δεν αλλάξουν γνώμη κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως θα υπάρξουν εναλλακτικά κανάλια διανομής (σούπερ μάρκετ), ώστε να μην μείνουν ακάλυπτοι οι δικαιούχοι.

Για το θέμα  των self  tests ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζάμανης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος,  ζήτησαν από τον ΠΦΣ τη συνέχιση της διάθεσης των δωρεάν  self tests για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που αφορούν στις ομάδες των δικαιούχων  δημοσίου και ιδιωτικού τομέα  καθώς και των νέων 18-30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιαστεί .

Για την καλύτερη και ομαλότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων αλλά και των φαρμακειών, ζητήθηκε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να  καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν εφάπαξ 4 self tests σε κάθε δικαιούχο.

Εναλλακτικό κανάλι

Η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει τη διάθεση και τους επόμενους μήνες για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι  οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό και οι νέοι 18-30 ετών, με εξαίρεση από τις ομάδες αυτές τα άτομα που είναι  εμβολιασμένοι.

«Είμαστε βέβαιοι ότι το σύνολο των φαρμακοποιών επιθυμεί να συνεχίσει να διαθέτει self-tests προς τους συμπολίτες μας, ανταποκρινόμενοι με αίσθημα ευθύνης στην ανάγκη πρόσβασης των συμπολιτών μας σε αυτού  του είδους το διαγνωστικό έλεγχο και ότι η απόφαση θα είναι  θετική» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στην ενημέρωση της Πέμπτης.

Μάλιστα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως «δύο φαρμακευτικοί Σύλλογοι έχουν ανακοινώσει την απόφασή τους να μη συνεχίσουν τη διάθεση των self-tests προβάλλοντας είτε ανόητες δικαιολογίες, είτε ανυπόστατα επιστημονικά δεδομένα που πλήττουν την αξιοπιστία των τεστ και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» για να προσθέσει με νόημα: «Να θυμίσω στο σημείο αυτό, ότι τα self-tests πληρούν αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές και μελέτες έχουν καταδείξει την αξιοπιστία τους. Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να προφυλάξει τους συμπολίτες μας από τη διασπορά και τη μετάδοση του κορονοϊού. Και δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν δικαιούχο ακάλυπτο».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι για την περιοχή της Αχαΐας, όπου ο τοπικός φαρμακευτικός Σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή διάθεσης self-test, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό κανάλι τα σούπερ μάρκετ της περιοχής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».