Σήμα κινδύνου για την απειλή που ελλοχεύει για την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών σε πολλά μέρη του πλανήτη, εξέπεμψε η επκεφαλής της Federal Reserve Bank of San Francisco, Μέρι Ντάλι, σε συνέντευξη της στους «Financial Times».

«Νομίζω πως ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα για την πρόοδο της παγκόσμια ανάπτυξης είναι πως ανακηρύξαμε πρόωρα τη νίκη μας κατά της Covid-19» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Ντάλι, εξηγώντας πως η πανδημία δεν βρίσκεται πίσω μας.

Μάλιστα, η κυρία Ντάλι, που είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή ανοιχτής αγοράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FOMC), στάθηκε σε παραδείγματα όπως αυτό της Ιαπωνίας που αποδεικνύει πως ο ιός κάθε άλλο παρά έχει περιοριστεί. Αυτό σημαίνει πως τα αυξανόμενα και πάλι κρούσματα και οι χαμηλοί εμβολιασμοί σε κάποιες χώρες αναπόφευκτα θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις για την αμερικανική αλλά και παγκόσμια οικονομία.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα νέα είναι αρκετά θετικά, όμως οι διεθνείς ειδήσεις δεν είναι τόσο θετικές» τόνισε η κυρία Ντάλι επισημαίνοντας πως οι αγορές τα βλέπουν τα στοιχεία αυτά και αντιδρούν ανάλογα.

Θυμίζουμε πως η συνεδρίαση της Fed, τον περασμένο μήνα, στάθηκε καταλύτης για τις εξελίξεις στις αγορές δεδομένου πως έστειλε «σήμα» για ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, η πρόεδρος της Fed San Francisco, η οποία θεωρείται από τις μετριοπαθείς φωνές του συμβουλίου, επεσήμανε πως η Τράπεζα είναι σε κάθε περίπτωση αποφασισμένη να διατηρήσει το πλαίσιο νομισματικής πολιτικής που έχει διαμορφώσει. Αυτό σημαίνει να παραμείνει ευέλικτη έναντι της προσωρινής αύξησης του πληθωρισμού δεδομένου και πως η αγορά εργασίας δεν έχει αναρρώσει ακόμη.

«… πρέπει να παραμείνουμε εστιασμένοι στους στόχους μας, που είναι η πλήρης απασχόληση και η σταθερότητα των τιμών και άρα να είμαστε πραγματικά πολύ υπομονετικοί και επίμονοι ώστε να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις αυτές που έχουμε κάνει προς τον αμερικανικό λαό».

Κατά την κυρία Ντάλι, οι διαφωνίες μεταξύ των μελών του συμβουλίου για το πόσο γρήγορα θα πρέπει να αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης (κάτι που φάνηκε από τα πρακτικά) είναι υγιείς δεδομένου πως ο καθένας φέρνει στο τραπέζι τη δική του οπτική. Και αυτό για την ίδια σημαίνει μια επιφυλακτική και προσεκτική στρατηγική δεδομένου πως δεν βρισκόμαστε ακόμη σε ένα περιβάλλον που έχει αφήσει πίσω του την πανδημία. Θα ήταν, εξάλλου, «πρόωρο να δηλώσουμε πως έχουμε νικήσει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή