Σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα χρονικά της Καθολικής Εκκλησίας προχώρησε το Βατικανό, δίνοντας στην δημοσιότητα λίστα με τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του. Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης μεγαλύτερης διαφάνειας στα οικονομικά της Εκκλησίας, ενώ έρχεται λίγα 24ωρα πριν την έναρξη μιας πολύκροτης δίκης για κατηγορίες διαφθοράς.

Οι πληροφορίες προέρχονται από δύο διαφορετικά έγγραφα, μια οικονομική έκθεση για το 2020 και το πρώτο δημοσιευμένο έγγραφο προϋπολογισμού της APSA, ήτοι της οικονομικής και λογιστικής υπηρεσίας που διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία, τις επενδύσεις και το προσωπικό της Αγίας Έδρας (Apsa).

Ο προϋπολογισμός της APSA καταγράφει, λοιπόν ότι το Βατικανό έχει στην ιδιοκτησία του 4.051 ακίνητα στην Ιταλία και περίπου 1.120 ακίνητα στο εξωτερικό, ακόμη και στις ακριβότερες πόλεις της Ευρώπης, όπως στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Λοζάνη.

Περίπου το 14% των ιταλικών ιδιοκτησιών του νοικιάζονται σε τιμές αγοράς, ενώ τα υπόλοιπα ενοικιάζονται σε χαμηλότερες τιμές, τα περισσότερα σε εργαζομένους της Εκκλησίας. Περίπου το 40% είναι κτίρια όπως σχολεία, μοναστήρια και νοσοκομεία.

Ένα από τα κτίρια που κατέχει το Βατικανό στην πανάκριβη περιοχή του Κένσινγκτον στο Λονδίνο είναι, μάλιστα, στο επίκεντρο ενός σκανδάλου για το οποίο η δίκη θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη, στην πόλη του Βατικανού. Οι κατηγορούμενοι, συνολικά δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας επιφανής καρδινάλιος αντιμετωπίζουν καταγγελίες για οικονομικές παρατυπίες, κατάχρηση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και εκβιασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο Πάπας Φραγκίσκος απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον υπουργό Οικονομικών του Βατικανού, μεταφέροντας τις αρμοδιότητές του στην APSA. Παράλληλα έδωσε εντολή για την υιοθέτηση ισχυρότερων πρακτικών διαφάνειας, στο πλαίσιο των οποίων δόθηκε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά και ο προϋπολογισμός της APSA.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν έλλειμμα ύψους 64,8 εκατ. ευρώ για το 2020, σε σχέση με το έλλειμμα ύψους 79,2 εκατ. το 2019. Κι αυτό παρά το γεγονός πως η πανδημία έπληξε τα οικονομικά και της Εκκλησίας, μεταξύ άλλων εκμηδενίζοντας τα έσοδα που διασφαλίζει από τους επισκέπτες και τους τουρίστες που επισκέπτονταν το Βατικανό και τα μουσεία του κάθε μέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή