Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της προώθησης του σχεδίων νόμου για τις υποδομές ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων το Σάββατο, σε ένα διαδικαστικό αλλά σημαντικό βήμα προς τα εμπρός μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και μιας δικομματικής ομάδας γερουσιαστών.

Σε ένα σπάνιο επεισόδιο «σύμπνοιας» Ρεπουμπλικανοί τάχθηκε στο πλευρό των Δημοκρατικών κι έτσι ξεπεράστηκε το όριο των 60 ψήφων που απαιτείται για την προώθηση του μέτρου προς την τελική ψηφοφορία. Η ψηφοφορία ήταν 67-27.

Η συμφωνία αυτή «αντιπροσωπεύει μια ιστορική επένδυση», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Τζο Μπάιντεν. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να μην την εφαρμόσουμε».


Η έγκριση αυτού του σχεδίου θα ήταν μια λαμπρή νίκη του Δημοκρατικού προέδρου που στοιχηματίζει στην οικονομική ανάκαμψη και στη μάχη κατά των καταστροφών που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που παραμένει πολύ δημοφιλής μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ντροπή».

Όμως οι Ρεπουμπλικανοί που υποστηρίζουν το σχέδιο γνωρίζουν επίσης πως οι επενδύσεις αυτές είναι πολύ δημοφιλείς στους εκλογείς και ο επιδραστικός Μιτς Μακόνελ υπεραμύνθηκε σήμερα ενός κειμένου που δεν είναι τέλειο αλλά αποτέλεσμα ενός «συμβιβασμού».

Το πακέτο περιλαμβάνει 110 δισεκατομμύρια δολάρια για δρόμους, γέφυρες και άλλα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, με έμφαση καις την κλιματική αλλαγή. Φιλόδοξα προγράμματα, όπως αυτά που προέβλεπαν να απομακρυνθούν αυτοκινητόδρομοι και άλλες υποδομές που δημιουργούσαν προβλήματα ιδίως σε συνοικίες Μαύρων, περικόπηκαν από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια στα 10.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες θα λάβουν 39 δισεκατομμύρια. Αυτό το ποσό είναι μικρότερο από την αρχική πρόταση, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη ομοσπονδιακή επένδυση στις δημόσιες συγκοινωνίες στην ιστορία. Το σιδηροδρομικό δίκτυο – του οποίου είναι ένθερμος οπαδός ο Μπάιντεν από την εποχή που μετακινιόταν ανάμεσα στο Ντέλαγουερ και την Ουάσιγκτον με το τρένο – θα λάβει 66 δισεκατομμύρια δολάρια.

Άλλα 55 δισεκατομμύρια δολάρια θα χορηγηθούν στο δίκτυο ύδρευσης και στην προσπάθεια να υπάρχει παροχή καθαρού νερού σε όλους, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης του μεγάλου αριθμού σωλήνων από μόλυβδο που είναι ακόμη σε χρήση.

Το πακέτο θα ενισχύσει ιδιαίτερα την ηλεκτροκίνηση, επενδύοντας 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο να επεκταθεί ακόμη περισσότερο το δίκτυο των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς η απουσία τέτοιων σημείων θεωρείται ένα σημαντικό αντικίνητρο για την επέκταση της χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή