Oι επενδυτές ετοιμάζονται για μια δύσκολη εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, την επικείμενη αλλαγή στη μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων και την εξάπλωση της πανδημίας απειλούν το ράλι που είχε κάνει ο S&P500 τις προηγούμενες εβδομάδες.

Τα σημάδια που δημιουργούν ανησυχία είναι αρκετά. Πρόσφατα οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναθεώρησαν προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο, από 9% στο 5,5% λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα. Την ίδια ώρα διαχειριστές χαρτοφυλακίων που μετείχαν στην παγκόσμια έρευνα της Bank of America (BofA Global Research) δήλωσαν ότι συστήνουν αύξηση των τοποθετήσεων σε μετρητά και τοποθετήσεις σε μετοχές κλάδων που έχουν αμυντικό χαρακτήρα, όπως είναι οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας και εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Οι ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και σε άλλες μεγάλες οικονομίες δημιουργούν πιέσεις στη τιμή του πετρελαίου, του χαλκού κι άλλων εμπορευμάτων. Την ίδια ώρα το δολάριο, βασικός προορισμός νευρικών επενδυτών, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 μηνών έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.

Ακόμα και οι μικροεπενδυτές, ομάδα που έχει στηρίξει τα ράλι τιμών σ όλες τις επενδυτικές επιλογές μέχρι τώρα – από τις τεχνολογικές μετοχές μέχρι τα κρυπτονομίσματα- τηρούν στάση αναμονής. Η διαδικτυακή χρηματιστηριακή Robinhood, μια πύλη που επιλέγουν πολλοί μικροεπενδυτές για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές τους, ανέφερε ότι οι πελάτες της είναι πιθανό να επιβραδύνουν τις συναλλαγές τους τους επόμενους μήνες. 

Οι επενδυτές ανησυχούν για την πιθανότητα ο πληθωρισμός να ανέλθει σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα και θα οδηγήσει την κεντρική τράπεζα στην απόφαση να αποσύρει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας , καθώς η ανάπτυξη αρχίζει να υποχωρεί και η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται στη χώρα. Οι αναλυτές της BofA Global Research εκτιμούν ότι το tapering θα ξεκινήσει ως το Νοέμβριο.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell, αναμένοντας περισσότερα στοιχεία σχετικά με το tapering στο ετήσιο ερευνητικό συνέδριο της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street