Οι μη τραπεζικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες, πιο γνωστές και ως σκιώδεις τράπεζες, χρειάζονται αυστηρότερη ρύθμιση καθώς το αυξανόμενο προφίλ κινδύνου τους θα μπορούσε να βλάψει την πολιτική της κεντρικής τράπεζας σε δύσκολες περιόδους , δήλωσε την Τρίτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

Μιλώντας στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης, η κ. Σνάμπελ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το τρέχον ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να αντικατοπτρίζει καλύτερα το γεγονός ότι η διαμεσολάβηση πιστώσεων πραγματοποιείται όλο και περισσότερο εκτός του τραπεζικού τομέα.

«Οι μη τράπεζες έχουν αναλάβει σημαντική ρευστότητα και πιστωτικούς κινδύνους στους ισολογισμούς τους» είπε η Σνάμπελ και πρόσθεσε ότι εγκυμονεί νέους κινδύνους που ενδέχεται να επηρεάσουν τη μετάδοση πολιτικής σε περιόδους οικονομικής πίεσης.

«Οι μη τραπεζικοί χρηματοπιστωτικοί διαμεσολαβητές αποτελούν πλέον πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος από ό, τι τα πρώτα χρόνια του ενιαίου νομίσματος» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων καταφεύγει σε αυτές για να ικανοποιήσει τη ανάγκη για πιστώσεις.

Η κ. Σνάμπελ υπογραμμίζει ότι η αύξηση των μη τραπεζικών χρηματοδοτήσεων ενδέχεται να συνεπάγεται νέους κινδύνους για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Στο επίκεντρο αυτών των ανησυχιών είναι το ερώτημα εάν και σε ποιο βαθμό η νομισματική πολιτική προκαλεί υπερβολική ανάληψη κινδύνου από μη τράπεζες, με αποτέλεσμα να καταστεί δυνητικά πηγή οικονομικής δυσπραγίας.

Πρόσφατη έρευνα της ΕΚΤ υποδηλώνει ότι τα κίνητρα για τους επενδυτές να αναλάβουν κίνδυνο ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την επιλογή του μέσου πολιτικής. Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων, που αφήνουν το ισχυρότερο αποτύπωμά τους στο τέλος της καμπύλης απόδοσης, συνδέονται συνήθως με συνεχείς καθαρές εισροές σε επενδυτικά κεφάλαια ομολόγων, με τις εισροές να είναι μεγαλύτερες για τους πιο επικίνδυνους τύπους κεφαλαίων

Συνοψίζοντας, η κ. Σνάμπελ κατέληξε λέγοντας:

Η ζώνη του ευρώ παραμένει μια οικονομία βασισμένη σε τράπεζες, αλλά η αυξανόμενη ανάδειξη της μη τραπεζικής χρηματοδότησης έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ετερογένειες μεταξύ των χωρών στις χρηματοδοτικές δομές στη ζώνη του ευρώ, η άνοδος των μη τραπεζικών χρηματοδοτήσεων έχει ενισχύσει τη μετάδοση πολιτικής μέσω των κεφαλαιαγορών. Ωστόσο, αυτό έρχεται επίσης με νέους κινδύνους που ενδέχεται να επηρεάσουν τη μετάδοση πολιτικής σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Το τρέχον πλαίσιο μακροπροληπτικής πολιτικής πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω με σκοπό την ενίσχυση της ικανότητας των αρχών να περιορίζουν τη συσσώρευση συστημικού κινδύνου στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα και να περιορίζουν τις πιέσεις, εάν και όταν προκύψουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή