Το… πράσινο αποτύπωμα της επέδειξε η Ίζαμπελ Σνάμπελ, του συμβουλίου της ΕΚΤ, δηλώνοντας σε ομιλία της σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να στραφεί σε αγορές εταιρικών ομολόγων, επιχειρήσεων που είτε μολύνουν την ατμόσφαιρα και τον πλανήτη λιγότερο είτε επιδεικνύουν θετική στάση υπέρ της μείωσης των εκπομπών αερίων.

Η παρέμβαση της Γερμανίδας οικονομολόγου έχει ενδιαφέρον σε ένα διάστημα που οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως μελετούν το ενδεχόμενο υιοθέτησης πιο αποφασιστικής στάσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, υιοθετώντας και πράσινα κριτήρια στη διαμόρφωση της στρατηγικής τους.

Η κυρία Σνάμπελ έχει ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης πρασινότερων κριτηρίων στη λήψη αποφάσεων της ΕΚΤ, όμως η ιδέα της εξαίρεσης των πλέον ρυπογόνων εταιρειών από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι σαφώς πιο… τολμηρή, αν και σίγουρα θα λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης για να αλλάξουν τις πρακτικές τους.

Αναλόγως η κυρία Σνάμπελ υποστήριξε την αγορά περισσότερων πράσινων ομολόγων, εκτιμώντας πως η στήριξη τέτοιων εκδόσεων θα ήταν μια σαφέστερη δέσμευση προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των στόχων για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Θυμίζουμε πως διεθνείς περιβαλλοντολογικές οργανώσεις έχουν κατηγορήσει την ΕΚΤ πως τα κριτήρια που έχει θέσει για την αγορά εταιρικών ομολόγων, ήτοι δηλαδή βάσει της αναλογίας που αντιπροσωπεύουν στο σύνολο της αγοράς, καταλήγουν να ευνοούν μεγάλες επιχειρήσεις που είναι και αρκετά ρυπογόνες, όπως μεγάλες βιομηχανίες και εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Για το λόγο αυτό έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις να αλλάξει τα κριτήρια της, γεγονός που έχει εμφανιστεί να υποστηρίζει και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη μάχη μεταξύ «πράσινων» περιστεριών και γερακιών στο συμβούλιο της ΕΚΤ, οι πρώτοι κατάφεραν μια σημαντική νίκη στις αρχές του μηνός, όταν ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν αναγκάστηκε να κάνει πίσω στις ενστάσεις του αναφορικά με την πρόταση που είχε κατατεθεί για την αγορά λιγότερων ομολόγων από επιχειρήσεις που ανήκουν σε μεγάλους ρυπαντές. Οι αλλαγές αυτές θα ενσωματωθούν στο σχέδιο της αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΚΤ, που υπολογίζεται να είναι έτοιμο προς εφαρμογή μέσα στο φθινόπωρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green