Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε με θέα τη θάλασσα της Μεσογείου (από μια προνομιακή τοποθεσία της Μασσαλίας) το γεύμα με τους υψηλούς προσκεκλημένους του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης Φύσης – IUCN (International Union for Conservation of Nature) με θέμα «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες κάθησε δίπλα στον ηθοποιό Χάρισον Φορντ, που είναι και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Conservation International.

Στο γεύμα που συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο οι προκλήσεις που αφορούν τη βιοποικιλότητα, με έμφαση στα δάση, στις θάλασσες και στους ωκεανούς συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια της UNESCO, Όντρεϊ Αζουλέ, καθώς και ηγέτες από τις συμμετέχουσες χώρες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση Υψηλού Επιπέδου του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης Φύσης – IUCN (International Union for Conservation of Nature World Conservation), και μάλιστα, μίλησε στο συνέδριο το απόγευμα (19:00 ώρα Ελλάδας).

Η πρωτοβουλία για τη Μεσόγειο

Η νέα πρωτοβουλία «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030» («Mediterranean: a model sea by 2030»), ξεκίνησε υπό τον συντονισμό και πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας τον Οκτώβριο του 2020, με σκοπό να διαμορφωθεί ένα Σχέδιο Δράσης από κοινού μεταξύ ορισμένων χωρών της Μεσογείου που συμμετείχαν στην διαδικασία κατόπιν προσκλήσεως της Γαλλίας, το οποίο θα περιλάμβανε συγκεκριμένες δράσεις, χρονικούς και ποσοτικούς στόχους για την επίτευξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο έως το 2030.

Οι συμμετέχουσες χώρες στην πρωτοβουλία είναι οκτώ: Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Αίγυπτος, Τυνησία, Αλγερία, ενώ οι συμμετέχοντες Οργανισμοί είναι πέντε: Σύμβαση της Βαρκελώνης / UNEP-MAP, Ένωση για τη Μεσόγειο (UfM), Conference of Peripheral Maritime Regions (CPMR), General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Θαλασσίων Θεμάτων και Αλιείας (Directorate-General for Maritime Affairs and Fisheries).

Η διοργάνωση, πέραν της δέσμευσης των χωρών για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, θα δώσει την ευκαιρία για την ανάδειξη συγκεκριμένων διακρατικών projects που υλοποιούνται και μπορούν να συμβάλλουν στην εφαρμογή της πρωτοβουλίας.

Το Σχέδιο Δράσης

Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει τέσσερεις θεματικούς άξονες σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για:

(1) την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας

(2) την προώθηση της βιώσιμης αλιείας και την παύση της υπεραλίευσης,

(3) την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και ιδιαίτερα των πλαστικών απορριμμάτων,

(4) την προώθηση βιώσιμων πρακτικών θαλάσσιων μεταφορών που προστατεύουν το περιβάλλον και συμβάλλον στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green