Να κατευνάσει τον οργισμένο Γάλλο πρόεδρο προσπαθεί ο Λευκός Οίκος, μετά το σχηματισμό της στρατηγικής συμμαχίας AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας που συνιστά φιάσκο για τα γαλλικά συμφέροντα. Στο πλαίσιο, ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε νωρίτερα τηλεφωνικά με τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ δρομολογήθηκε προσωπικό ραντεβού τους, τον ερχόμενο μήνα.

Το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα ωφεληθεί από τη διεξαγωγή ανοιχτών διαβουλεύσεων μεταξύ των συμμάχων για θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους συμμάχους της.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου η συζήτηση έγινε σε φιλικό τόνο, αν και αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τη στάση του κ. Μπάιντεν ως… απολογητική. «Παραδέχτηκε πως θα έπρεπε να έχει γίνει μεγαλύτερη διαβούλευση για το θέμα» περιορίστηκε μόνο να δηλώσει.

Το Παρίσι αντέδρασε οργισμένα όχι μόνο για τη δημιουργία της συμμαχίας, που σήμανε και την ακύρωση ενός πολύκροτου οικονομικού συμβολαίου για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία αλλά και επειδή έμεινε στο… σκοτάδι για τις συζητήσεις που έτρεχαν στο παρασκήνιο.

Μετά το τηλεφώνημα έγινε γνωστό πως ο Γάλλος πρεσβευτής στις ΗΠΑ θα επιστρέψει στη χώρα την ερχόμενη εβδομάδα. Είχε ανακληθεί την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης.

Επίσης, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, Μπάιντεν και Μακρόν θα συναντηθούν στην Ευρώπη, πιθανότατα στο πλαίσιο του προεδρικού ταξιδιού για τη συμμετοχή του κυρίου Μπάιντεν στη Σύνοδο του G20 στη Ρώμη ή για την παρουσία του στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Γλασκόβη.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως παρά την προφανή προσπάθεια των Αμερικανών να τα… ξαναβρούν με το Παρίσι, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί σε καμία πλευρά για τη Βρετανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπορίς Τζόνσον, αναφερόμενος στο θέμα σήμερα, όχι μόνο απέρριψε τη γαλλική δυσαρέσκεια, αλλά η δήλωση του ήταν αρκετά ειρωνική χρησιμοποιώντας ένα λογοπαίγνιο γαλλικών εκφράσεων που έδειξε μια σαφώς διαφορετική στάση. Κοινώς το χάσμα ανάμεσα στις δύο ακτές της Μάγχης δύσκολα θα γεφυρωθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα