Στην Ευρώπη το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι στα ύψη. Οι τιμές αυξάνονταν σταθερά φέτος, καθώς άρχισαν οι οικονομικές ανακάμψεις. Αλλά έχουν αυξηθεί περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι τιμές χονδρικής ισχύος στη Γερμανία και τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 36% και 48%, αντίστοιχα. Τώρα κυμαίνονται γύρω στα 160 ευρώ (189 δολάρια) ανά μεγαβατώρα, επίπεδο ρεκόρ. Στη Βρετανία οι τιμές είναι στο εκπληκτικό επίπεδο των £ 385 ($ 532), από £ 147 £ πριν από μερικές εβδομάδες. Πού οφείλεται αυτή η αύξηση;

Ένα πρόβλημα είναι η παροχή φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή περίπου του ενός πέμπτου της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης. Οι ελλείψεις ώθησαν την τιμή του – και έτσι την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος – ψηλότερα. Περίπου το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών προμηθειών προέρχεται από τη Ρωσία. άλλο ένα πέμπτο προέρχεται από τη Νορβηγία. Και οι δύο χώρες έχουν πληγεί από διαταραχές, όπως μια πυρκαγιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας στη Σιβηρία, προκαλώντας χαμηλότερο από το αναμενόμενο ανεφοδιασμό. Οι Ευρωπαίοι αγοραστές, όπως οι εθνικές εταιρείες φυσικού αερίου, προσβλέπουν στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να καλύψουν το έλλειμμα. Αλλά χρειάστηκε να ανταγωνιστούν τους αγοραστές στην Κίνα και την Ιαπωνία, όπου η ζήτηση για LNG αυξάνεται. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη ήταν 15% χαμηλότερες από τον προηγούμενο χρόνο, σημειώνει ο Γκράχαμ Φρίντμαν, αναλυτής της ερευνητικής εταιρείας Wood Mackenzie. Επιπλέον, η Ευρώπη υπέστη έναν κρύο και παρατεταμένο χειμώνα που εξάντλησε τα αποθέματα, τα οποία είναι περίπου 25% κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους.

Συνήθως οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ανταποκρίνονται στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου χρησιμοποιώντας περισσότερο άνθρακα. Όμως, η τιμή του άνθρακα είναι επίσης σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ λόγω της κινεζικής ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια και της συμφόρησης στην παραγωγή. Το κόστος των ευρωπαϊκών αδειών άνθρακα είναι επίσης σε υψηλά επίπεδα. Αυτά δίνουν στον κάτοχο το δικαίωμα να εκπέμπει μια ποσότητα αερίων θερμοκηπίου. Επειδή η καύση άνθρακα εκπέμπει περισσότερο από το φυσικό αέριο, οι ακριβές άδειες άνθρακα προσθέτουν ακόμη περισσότερο στην τιμή.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ο άνεμος – ή η έλλειψή του. Περίπου το ένα δέκατο της ενέργειας της Ευρώπης παράγεται από τον άνεμο. Σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Βρετανίας, το μερίδιο είναι διπλάσιο. Πρόσφατα, όμως, ο άνεμος ήταν ασυνήθιστα ανύπαρκτος. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του Σεπτεμβρίου η παραγωγή αιολικής ενέργειας ήταν 50% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, λέει ο Ρόι Μανουέλ της ερευνητικής εταιρείας ICIS.

Οι υψηλές τιμές ισχύος είναι πιο έντονες στη Βρετανία. Αυτό συμβαίνει επειδή εξαρτάται ιδιαίτερα από το αέριο και τον άνεμο. Οι δύο πηγές παράγουν περίπου το 60% της βρετανικής ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι η Βρετανία είναι λιγότερο συνδεδεμένη με το ευρωπαϊκό δίκτυο απ’ ότι οι  γείτονές της, γεγονός που συμβάλλει στην κατανομή της προσφοράς και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο και έτσι καθιστά τις τιμές λιγότερο ασταθείς. Αυτό το πρόβλημα επιδεινώθηκε αυτήν την εβδομάδα, όταν μια διασύνδεση μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας έκλεισε λόγω πυρκαγιάς.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν αυξημένες όλο το χειμώνα, όταν η ζήτηση για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια κορυφωθεί. Αυτά είναι άσχημα νέα για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, οι οποίοι θα αναλάβουν μεγάλο μέρος του κόστους. Ορισμένες χώρες ήδη προσπαθούν να τους προστατεύσουν. Στην Ισπανία το υπουργικό συμβούλιο ψήφισε έκτακτα μέτρα για να θέσει όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και στα κέρδη των εταιρειών κοινής ωφέλειας. Η κυβέρνηση της Ιταλίας εξετάζει τον τρόπο υπολογισμού των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα είναι σε θέση να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις πιο ακραίες επιπτώσεις της έλλειψης φυσικού αερίου. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ένας ιδιαίτερα κρύος χειμώνας θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπές ρεύματος. Οι λυπητεροί λογαριασμοί κοινής ωφέλειας μπορεί να είναι η μικρότερη ανησυχία της Ευρώπης.

© 2021 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved. Άρθρο από τον Economist το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο. Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στο www.economist.com

Πρόσφατα Άρθρα