Τις ημερομηνίες που μπορεί να αρχίσει η συγκομιδή ελαιόκαρπου σε όλες τις κοινότητες του νομού Κορινθίας, που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα δακοκτονίας έτσι ώστε να μην υπάρξουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο, ανακοίνωσε η ΔΑΟΚ Κορινθίας, μετά και τη λήξη των ψεκασμών για το 2021.

Στον παρακάτω πίνακα αναγράφεται η ημερομηνία της τελευταίας επέμβασης ανά Κοινότητα που πραγματοποιήθηκε από την ΔΑΟΚ Κορινθίας με τα φυτοπροστατευτικό «Success» και «Decis» για το οποίο η έγκρισή του από το ΥΠΑΑΤ αναφέρει ότι το διάστημα μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και της συγκομιδής πρέπει να είναι τουλάχιστον 7 ημέρες.


Σημαντική επισήμανση:

– Επειδή οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νομό Κορινθίας παραμένουν ευνοϊκές για τη συνέχιση της δραστηριότητας του εντόμου, εκτιμάται ότι ενέχει ο κίνδυνος για όψιμες προσβολές.

Όσοι παραγωγοί πρόκειται να συγκομίσουν αργά τον ελαιόκαρπό τους (ειδικά από τέλος Νοεμβρίου και μετά) να εξετάσουν το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης ενός επιπλέον ψεκασμού (δολωματικού ή καλύψεως), όπου αυτό κριθεί σκόπιμο, έτσι ώστε να μην προκύψει όψιμη δακοπροσβολή.

Επισημαίνουμε επίσης ότι αυτήν την περίοδο παρατηρούνται προσβολές και από μυκητολογικές ασθένειες.

– Οι παραγωγοί αυτοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο για το σκεύασμα που θα επιλέξουν, όσο και για την τήρηση του διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ του χρόνου του ψεκασμού και της ελαιοσυλλογής. Η μη τήρηση του χρόνου αναμονής έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν στον καρπό και στο ελαιόλαδο υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων.

– Δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθούν από την υπηρεσία μας δειγματοληψίες ελαιόλαδου στα ελαιοτριβεία, η τυχόν διαπίστωση υπολειμμάτων ύστερα από εργαστηριακό έλεγχο συνεπάγεται αυστηρές κυρώσεις για τον παραγωγό. Γι’ αυτό το λόγο, οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει απαραιτήτως πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια, να συμβουλευτούν τον Γεωπόνο από τον οποίο  θα προμηθευτούν το σκεύασμα και να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO