Η εκτενέστερη υποτίμηση νομίσματος μη εμπόλεμης χώρας στη σύγχρονη οικονομική ιστορία υφίσταται η τουρκική λίρα, η οποία προφανώς βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Με νόμισμα βάσης το δολάριο ΗΠΑ, η ισοτιμία καταγράφει νέο αρνητικό ρεκόρ, κάτι που εδράζει στην αστεία νομισματική πολιτική του 16% επιτόκιο αναφοράς (παρόλο που «μειώθηκε» πρόσφατα από 19%) και στον ουσιαστικά ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, που ονομαστικά δημοσιεύεται στο ..μόλις 19,58%.

Και συνυπολογίζοντας τις άτσαλες πολιτικές αποφάσεις και την παράλογη απόφαση να εντείνει και τις διπλωματικές σχέσεις, η κατάσταση είναι -αν μη τι άλλο- κρίσιμη.

Στο ταμπλό της αγοράς συναλλάγματος, δεν υφίσταται κυριολεκτικά κανένας λόγος να αγοράσει κάποιος λίρα με τα ισχύοντα δεδομένα, καθώς ούτε προεξοφλητικά μπορεί να δικαιολογηθεί κάποια ανάκαμψη, υπενθυμίζοντας δε ότι η ανατιμητική διάθεση του δολαρίου λειτουργεί επιβαρυντικά στην ούτως ή άλλως επιβαρυμένη εικόνα.

Η ισοτιμία «έπιασε» το εμβληματικό 0,10 (10 λίρες για ένα δολάριο ΗΠΑ), με την περιοχή 0,11 να σηματοδοτεί νέο σήμα πώλησης, με στόχο τα 0,088.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News