Αμετάβλητη διατήρησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας την χαλαρή νομισματική της πολιτική κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, προβλέποντας παράλληλα ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί κάτω από τον στόχο του 2% για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια.

Σε νέες τριμηνιαίες εκτιμήσεις, η BOJ μείωσε την πρόβλεψή της για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για το έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2022 σε 0% από 0,6% λόγω κυρίως της επίδρασης των περικοπών στα τέλη κινητής τηλεφωνίας και της αλλαγής του έτους βάσης για τον δείκτη τιμών.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε επίσης τη φετινή πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης λόγω της υποτονικής κατανάλωσης και του πλήγματος στην παραγωγή των εργοστασίων από τις διακοπές εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την πανδημία Covid-19.

Οι προβλέψεις αυτές υπογραμμίζουν το χάσμα πολιτικής μεταξύ της Ιαπωνίας και άλλων οικονομιών, οι οποίες μαστίζονται από τον υψηλό πληθωρισμό.

«Ενώ άλλες χώρες κινούνται σταδιακά προς τη μείωση των νομισματικών κινήτρων, η BOJ ζει σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο», δήλωσε ο Masamichi Adachi, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Securities.

«Δεδομένων των χαμηλών προσδοκιών για τον πληθωρισμό, η BOJ θα επιμείνει στην πολιτική χαλάρωσης υπό τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων τουλάχιστον έως ότου ο κυβερνήτης Kuroda και οι δύο αναπληρωτές του εξαντλήσουν τη θητεία τους το 2023».

Όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, η BOJ διατήρησε τον στόχο της για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1% και για τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων γύρω στο 0% στη διήμερη αναθεώρηση των επιτοκίων που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη.

«Αυξάνονται» οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναδύθηκε από την κατακρήμνιση που προκλήθηκε από την πανδημία του περασμένου έτους, καθώς η ισχυρή ζήτηση στο εξωτερικό στήριξε τις εξαγωγές, αντισταθμίζοντας μέρος της αδυναμίας στην κατανάλωση.

Το αυξανόμενο κόστος των βασικών εμπορευμάτων ώθησε τον πληθωρισμό χονδρικής της Ιαπωνίας σε υψηλό 13 ετών τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η μετάδοση στα νοικοκυριά ήταν εξαιρετικά αργή λόγω της υποτονικής εγχώριας ζήτησης, διατηρώντας τον πληθωρισμό γύρω στο μηδέν.

Οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο αναμένουν ότι 13 από τις 25 κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια τουλάχιστον μία φορά πριν από το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με παγκόσμια δημοσκόπηση του Reuters.

Παρά τους εξωτερικούς αντίθετους ανέμους προς την ανάπτυξη, η BOJ προσέφερε μια αισιόδοξη άποψη για τις προοπτικές ανάκαμψης της Ιαπωνίας. Αύξησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για το επόμενο οικονομικό έτος και χαρακτήρισε την πρόσφατη επιβράδυνση των εξαγωγών και της παραγωγής ως «προσωρινή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή