Ο πληθωρισμός της Ισπανίας εκτινάχθηκε σε υψηλό 29 ετών τον Οκτώβριο, καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 4,0% σε μηνιαία βάση και τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό του από τον Σεπτέμβριο του 1992.

Η άνοδος του πληθωρισμού τροφοδοτήθηκε από το ενεργειακό κόστος και σε μικρότερο βαθμό από τις τιμές των τουριστικών πακέτων και των καυσίμων και λιπαντικών για οχήματα.

Τα στοιχεία του INE έδειξαν επίσης ότι ο εναρμονισμένος από την ΕΕ δείκτης τιμών καταναλωτή της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 5,5% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε από τότε που η INE άρχισε να συλλέγει τα στοιχεία το 1997. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση των τιμών κατά 4,8%.

Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Οι περισσότερες χώρες πρόκειται να ανακοινώσουν στοιχεία την Παρασκευή. Το εναρμονισμένο με την ΕΕ ετήσιο επιτόκιο της περιοχής ήταν 3,4% τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή