Δημόσια αντιπαράθεση επιχειρηματιών, επενδυτών και εν γένει παραγόντων της αγοράς πυροδοτεί η επάνοδος των πληθωριστικών πιέσεων σε διεθνές επίπεδο. Η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της καινοτόμου επενδυτικής εταιρείας ARK Invest Κάθι Γουντ αποφάσισε να απαντήσει στην καταστροφολογική θεωρία του ιδρυτή του Twitter και του Square Τζακ Ντόρσεϊ ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός «υπερ-πληθωριστικού» κύκλου της παγκόσμιας οικονομίας, που «ήρθε για να μείνει», που πρόκειται «να τα αλλάξει όλα» και που αποτελεί «κάτι το αναπόδραστο που ήδη συμβαίνει».

Η Γουντ θεωρεί ότι το φαινόμενο θα αρχίσει να εξασθενεί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. «Το 2008-2009, όταν η Fed ξεκίνησε την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, πίστεψα ότι ο πληθωρισμός θα εκτινασσόταν. Έκανα λάθος. Αντίθετα με αυτό που φοβόμουν, η ταχύτητα με την οποία το χρήμα κυκλοφορούσε στην οικονομία επιβραδύνθηκε, βγάζοντας από την οικονομία το κεντρί του πληθωρισμού. Και στην παρούσα συγκυρία η κυκλοφορία του χρήματος πέφτει», σημειώνει σε ένα «τιτίβισμά» της στο Διαδίκτυο η αμερικανίδα μάνατζερ.

Η Κάθι Γουντ περιμένει ακριβώς τα αντίθετα από όσα προβλέπουν πολλοί παράγοντες της αγοράς. Αντί για το «τέρας του πληθωρισμού» πιστεύει ότι έρχεται ένας εξίσου τρομακτικός απο-πληθωρισμός, μέσα σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης των τιμών των εμπορευμάτων, χρεοκοπιών επιχειρήσεων που δεν θα μπορούν να συγχρονίσουν το βήμα τους με τις καινοτομίες του μέλλοντος και αύξησης των αποθεμάτων των επιχειρήσεων.

Τζάμπα η νοημοσύνη

«Τρεις θα είναι οι αιτίες του αποπληθωρισμού που θα αντισταθμίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται σήμερα η εφοδιαστική αλυσίδα προκαλώντας όλεθρο στην παγκόσμια οικονομία. Δύο αιτίες είναι συγκυριακές πλην μακροπρόθεσμες και μία κυκλική. Η πλέον ισχυρή και προφανώς ακατανίκητη αποπληθωριστική αιτία είναι η τεχνολογική καινοτομία», εξηγεί η γεννηθείσα το 1955 διαχειρίστρια κεφαλαίων που μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημη, αφού μόλις το 2014 – λίγο πριν κλείσει τα 60 έτη του βίου της – ίδρυσε τη δική της εταιρεία, την Ark Invest, που επενδύει μόνο σε υψηλής τεχνολογίας και σούπερ-καινοτόμες επιχειρήσεις.

Η Γουντ θεωρεί ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες θα καθορίζουν στο άμεσο μέλλον κάθε εκδήλωση της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής στον πλανήτη. Εκείνη είναι εξάλλου, που την περασμένη Άνοιξη προέβλεψε ότι η μετοχή της Tesla θα φτάσει τα 3.000 δολάρια έως το 2025 και ότι, κατά συνέπεια, ο Ίλον Μασκ όχι μόνο θα γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στην Ιστορία, αλλά θα ενθυλακώσει περί τα… 3 τρισ. δολάρια.

Η διαχειρίστρια του χαρτοφυλακίου ARK Innovation σημειώνει ότι τα κόστη κατάρτισης για την τεχνητή νοημοσύνη μειώνονται με ρυθμό από 40% έως 70% ετησίως. Κάτι που η ίδια πιστεύει ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη αντιπληθωριστική δύναμη που μπορεί να υπάρξει.

«Όταν τα κόστη και οι τιμές πέφτουν, ακολουθούν η πτώση της κυκλοφορίας του χρήματος και ο αντιπληθωρισμός – αν όχι ο αποπληθωρισμός, η ονομαστική πτώση δηλαδή των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών. Αν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις πιστεύουν ότι οι τιμές θα πέσουν στο μέλλον, θα προτιμήσουν να περιμένουν προτού προχωρήσουν σε αγορά αγαθών και υπηρεσιών, περιορίζοντας έτσι την ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος», εξήγησε η Κάθι Γουντ.

Κοντόφθαλμες λογικές

Αν η πρώτη αιτία για την αποκλιμάκωση των τιμών είναι η πτώση του κόστους των νέων τεχνολογιών (που όμως θα εκτινάξουν στην στρατόσφαιρα την χρηματιστηριακή αξία της Tesla και των άλλων καινοτόμων εταιρειών), η δεύτερη αιτία είναι οι ανεπαρκείς επενδύσεις των εταιρειών του δείκτη S&P 500 στις τεχνολογίες του μέλλοντος.

Η πρακτική αυτή συνιστά έναν εξίσου αποπληθωριστικό παράγοντα για την οικονομία, μια «δημιουργική καταστροφή». Εξηγεί η Κάθι Γουντ: «Από το 1999 που έσκασε η φούσκα της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών και από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09, πολλές εταιρείες έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην ικανοποίηση των μετόχων που ζητούν βραχυπρόθεσμα κέρδη και μερίσματα. Δεν έχουν επενδύσει αρκετά στην καινοτομία και πιθανότατα θα αναγκαστούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους ξεπουλώντας όσο όσο απαρχαιωμένα προϊόντα. Τι σημαίνει όμως αυτό; Αποπληθωρισμός!».

Η αμερικανίδα μάνατζερ που έγινε υπέρ-πλούσια στην ηλικία που οι περισσότερες γυναίκες συνταξιοδοτούνται, αποκαλεί τις κοντόφθαλμες αυτές εταιρείες «παγίδες αξιών» και θεωρεί ότι συνιστούν μείζονα απειλή για την κεφαλαιαγορά. Σημειωτέον ότι η ARK διαχειρίζεται περί τα 47 δισ. δολάρια και η ετήσια απόδοση των επενδύσεών της αγγίζει το 40% την τελευταία πενταετία – το 2020, μέσα στην πανδημία, η απόδοση πλησίασε το 150%.

Πανδημικά αποθέματα

Η τρίτη αιτία που θα οδηγήσει την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία στον αποπληθωρισμό είναι το μεγάλο στοκάρισμα αγαθών, που αναγκαστικά σε κάποιο βαθμό έκαναν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και η συνακόλουθη συμφόρηση που μοιραία θα προκληθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πολλές επιχειρήσεις έχουν υπερβάλει σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες τους, την ώρα που οι ανακάμπτουσες από την υγειονομική κρίση οικονομίες στρέφονται στον τομέα των υπηρεσιών, υποστηρίζει η Κάθι Γουντ.

«Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά συνέχισαν να συνεργάζονται με τους προμηθευτές τους και το αποτέλεσμα είναι να έχουν κάνει διπλάσιες και τριπλάσιες παραγγελίες από τις αναγκαίες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα είναι «στις αρχές του επόμενου έτους, όταν τελειώσει η περίοδος των εορτών, να βρεθούν οι εταιρείες με υπερβάλλοντα στοκ και να αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές για να το ξεφορτωθούν».

Εξάλλου, «οι τιμές ορισμένων εμπορευμάτων, όπως είναι η ξυλεία και τα σιδηρομεταλλεύματα, έχουν ήδη υποχωρήσει κατά 50% και τα νέα λοκντάουν στην Κίνα είναι ένας από τους λόγους που συνέβη αυτό». Όσο για την κούρσα των τιμών του πετρελαίου, «είναι ένα ακραίο φαινόμενο, που όμως ψυχολογικά παίζει σημαντικό ρόλο για να διατηρείται ζωντανή η πληθωριστική παραφιλολογία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή