Ψηλά βάζει τον πήχη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 το Παρίσι, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε… επιχειρηματικό επίπεδο. Αγωνιστικά ο στόχος είναι να ανέβει η Γαλλία στην πέμπτη θέση παγκοσμίως σε συγκομιδή μεταλλίων από την όγδοη που κατέκτησε εφέτος στους Ολυμπιακούς του Τόκιο (με 33 μετάλλια). Επιχειρηματικά ένας φιλόδοξος στόχος που έθεσε η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων του Παρισιού είναι να πουληθούν περίπου 10.000 διαφορετικά αντικείμενα με το σήμα Paris 2024 συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα μικρό μόνο ποσοστό του συνολικού κόστους των Αγώνων του Παρισιού που αντιπροσωπεύουν οι πωλήσεις αυτές. Ήδη έως τις αρχές Αυγούστου ο αρχικός προϋπολογισμός είχε σκαρφαλώσει στα 7,3 δισ. δολάρια από 6,2 δισ. δολ. που ήταν αρχικά. Ασφαλώς οι «προβολές» αυτές πόρρω απέχουν από τον τελικό «λογαριασμό» που θα προκύψει, τον οποίο οι ειδικοί της MoneyTransfers.com βασιζόμενοι σε δεδομένα της Statista και της Παγκόσμιας Τράπεζας ανεβάζουν στα 28 δισ. δολάρια. Άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης περιορίζει το κόστος στα 20 δισ. ευρώ (23,3 δισ. δολ.), ποσό που ξεπερνά όμως κατά πολύ τα 15,4 δισ. δολάρια που κόστισαν οι Ολυμπιακοί του Τόκιο.

Σε κάθε περίπτωση, η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων του Παρισιού με τα 10.000 αντικείμενα με την ένδειξη «Paris 2024» συνολικής αξίας 2 δισ. δολ. που προσδοκούν να πουλήσουν ως αναμνηστικά ενθύμια κυρίως στους Γάλλους, θέλουν να ξεπεράσουν τη μεγάλη επιτυχία που είχαν στον τομέα αυτό οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του Λονδίνου το 2012.

«Σήμερα περίπου το 20% των Γάλλων δηλώνουν έτοιμοι για να αγοράσουν προϊόντα Paris 2024, κάτι που αντιπροσωπεύει ήδη έσοδα 500 εκατ. ευρώ. Φιλοδοξία μας είναι να τετραπλασιάσουμε το ποσό αυτό», δήλωσε στον «Figaro» ο Εντουάρ Μπαρντόν, γενικός διευθυντής του κλάδου Αδειοδοτήσεων και Λιανικών πωλήσεων των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024.

Πρόκειται για αναμνηστικές κονκάρδες, ενδύματα, χαρτικά είδη, εκδόσεις, γυαλιά ηλίου, παιχνίδια, που θα διατίθενται σε 30.000 διαφορετικά σημεία πώλησης σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια. Από τις πωλήσεις αυτές οι Οργανωτική Επιτροπή φιλοδοξεί να εισπράξει περίπου το 5%, σύμφωνα με τον Εντουάρ Μπαρντόν. Δηλαδή περί τα 100 εκατ. ευρώ όπως ο ίδιος εξηγεί, υπολογίζοντας βέβαια χονδρικά ένα-προς-ένα την ισοτιμία δολαρίου/ευρώ, διότι πρακτικά οι υπολογισμοί σε ό,τι αφορά τα κόστη και τις δαπάνες της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης στον κόσμο γίνονται παραδοσιακά σε δολάρια ΗΠΑ.

«Ο αθλητισμός στην καρδιά του έθνους»

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνοντας στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού, όπου θα ανεγερθεί το Ολυμπιακό Χωριό, την άμεση αποδέσμευση 200 εκατ. ευρώ για την ανέγερση κτιρίων και εξοπλισμού, ξεκαθάρισε ότι πρόθεσή του είναι «να μπει ο αθλητισμός στην καρδιά του έθνους». Να γίνουν δηλαδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες κεντρικός στόχος και εθνική υπόθεση που θα ενστερνιστούν όλοι οι Γάλλοι, εντός και εκτός επικράτειας.

Μπορεί ακόμα να μην έχει επισήμως εξαγγείλει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Απριλίου/Μαΐου, αλλά όλοι προεξοφλούν ότι ο Μακρόν θα θελήσει να είναι ο πρόεδρος που θα υποδεχθεί σε τρία χρόνια στη γαλλική πρωτεύουσα την αφρόκρεμα του παγκόσμιου αθλητισμού (μαζί βεβαίως με τον τότε δήμαρχο του Παρισιού, διότι η σημερινή δήμαρχος Αν Ινταλγκό έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για τις επόμενες προεδρικές ως εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος).

Με συμπαίκτη τον Καρεμπέ

«Στόχος μας δεν είναι μόνο να πάρουμε μετάλλια, είναι να βάλουμε τον αθλητισμό στην καρδιά του έθνους», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθησή του ότι «κάτι τέτοιο θα καταστήσει ακόμα πιο δυνατό το γαλλικό έθνος». Αυτή, είπε, είναι η προοπτική και ο ρόλος που διαδραματίζει η διοργάνωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων από τις μεγάλες πόλεις και από τα έθνη του πλανήτη: «να τα ενδυναμώσουν και να λειτουργήσουν οι Αγώνες ως παρακαταθήκη, ως κληροδότημα για το μέλλον».

Είναι σαφές ότι έχει ενστερνιστεί και λόγω του θεσμικού του ρόλου αλλά και προσωπικά το «στοίχημα των Ολυμπιακών του Παρισιού» ο γάλλος πρόεδρος και έχει επιλέξει – όχι μόνο επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά – ως συνεργάτες του στην προσπάθεια να κερδηθεί το στοίχημα αυτό επιφανείς αθλητικές προσωπικότητες της πατρίδας του, από τον πρώην επαγγελματία μπασκετμπολίστα με μεγάλη καριέρα στο NBA Τόνι Πάρκερ μέχρι κορυφαία στελέχη της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου της Γαλλίας που αναδείχθηκαν πρωταθλητές κόσμου το 1998, όπως είναι ο Λοράν Μπλαν, ο Ρομπέρ Πιρές και βεβαίως ο σχεδόν πολιτογραφημένος Έλληνας εδώ και χρόνια, Κριστιάν Καρεμπέ.

Ολυμπιακή παρακαταθήκη

Ο Καρεμπέ και κάποιοι ακόμα πρωταθλητές κόσμου ήταν οι συμπαίκτες του Μακρόν στον αγώνα ποδοσφαίρου με ομάδα υγειονομικών που διεξήχθη για φιλανθρωπικούς σκοπούς στις 14 Οκτωβρίου, μ’ αυτούς θα πορευθεί για να υλοποιήσει – στο μέτρο που αναλογεί στο γαλλικό κράτος – τα απαραίτητα έργα για μια επιτυχημένη διοργάνωση που θα αφήσει «διαρκείς παρακαταθήκες στο έθνος», όπως ο ίδιος είπε. Διότι η ιδέα είναι οι Ολυμπιακοί του Παρισιού να προκαλέσουν μια γενικότερη κινητοποίηση της γαλλικής κοινωνίας σε πολλά επίπεδα – ίσως ο γάλλος πρόεδρος να έχει στο μυαλό του το προς αποφυγήν παράδειγμα των ρημαγμένων και απαξιωμένων εγκαταστάσεων και της γενικότερης ματαίωσης που άφησαν πίσω τους οι Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Στο Σεν Ντενί ο Μακρόν εξήγγειλε την κατασκευή έως το 2024 «αθλητικών έργων και εξοπλισμού που θα βρίσκονται κοντά στους τόπους κατοικίας και εργασίας». Αλλά ο απώτερος στόχος του είναι «να αναβαθμιστεί ο αθλητισμός στα σχολεία», ακόμα και «να ενθαρρυνθεί η δημιουργία νέων ερασιτεχνικών και επαγγελματικών συλλόγων σε πολλά διαφορετικά αθλήματα σε ολόκληρη τη χώρα».

Έτσι, οι κατασκευές που πρόκειται να γίνουν και οι οποίες «θα χρηματοδοτηθούν σε ποσοστό τουλάχιστον 50% από το κράτος», περιλαμβάνουν περίπου 1.000 «στάδια πόλης» (ανοικτούς χώρους πολλών αθλημάτων), 1.000 κλειστά γυμναστήρια, 500 γήπεδα μπάσκετ 3Χ3 για προπόνηση και πρακτική εξάσκηση των πολιτών, 500 γήπεδα τένις, 500 πάρκα με πίστες για άθληση με πατίνια, 200 πισίνες και επίσης χώροι με «καινοτόμο εξοπλισμό», με χρήση δηλαδή ψηφιακής τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό (να μπει ο αθλητισμός «στην καρδιά των Γάλλων») ο Εμανουέλ Μακρόν ενέταξε το βοήθημα των 50 ευρώ για αγορά αθλητικού εξοπλισμού (ενδυμάτων ή υποδημάτων) που χορηγήθηκε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στις οικογένειες με παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο. Επίσης, ο πρόεδρος προανήγγειλε αύξηση 20% στις πιστώσεις του σχεδίου Προϋπολογισμού για το 2022 για τον αθλητισμό, ώστε να φθάσουν τα 987 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι