Οι δοκιμές του ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου τύπου κρουζ Zircon πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους και οι πρώτες παραδόσεις τέτοιων πυραύλων στο ναυτικό της χώρας θα ξεκινήσουν το 2022, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η εξέλιξη αυτή, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, είναι μέρος μιας προσπάθειας της Μόσχας να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς όπλων μεγάλης εμβέλειας που είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να αναχαιτιστούν.

Η Ρωσία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είχε εκτοξεύσει με επιτυχία έναν πύραυλο Zircon από υποβρύχιο για πρώτη φορά.

«Τώρα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν οι απαραίτητες τεχνολογίες για τη δημιουργία νέων υπερηχητικών οπλικών συστημάτων, λέιζερ υψηλής ισχύος και ρομποτικών συστημάτων που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές στρατιωτικές απειλές, πράγμα που σημαίνει ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω την ασφάλεια της χώρας μας», είπε ο Πούτιν σε τηλεοπτικά κανάλια.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι κατά τις δοκιμές, ο πύραυλος είχε πλήξει επιτυχώς τόσο επίγειους όσο και θαλάσσιους στόχους όταν εκτοξεύτηκε από υποβρύχια ή από πλοία επιφανείας.

Αμφισβητήσεις εκ… δυτικών

Ορισμένοι δυτικοί ειδικοί αμφισβήτησαν πόσο προηγμένη είναι η νέα γενιά όπλων της Ρωσίας, αν και αναγνωρίζουν ότι ο συνδυασμός της ταχύτητας, της ικανότητας ελιγμών και του ύψους των υπερηχητικών πυραύλων καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση και την αναχαίτισή τέτοιων πυραύλων. Ταξιδεύουν με περισσότερο από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου στην ανώτερη ατμόσφαιρα, ή περίπου με 6.200 χλμ. την ώρα. Ενώ είναι πιο αργοί από έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, το σχήμα τους τούς επιτρέπει να ελίσσονται προς έναν στόχο ή μακριά από άμυνες.

Να σημειωθεί επίσης ότι και η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας