Ο τιμές καλπάζουν σε υψηλά πολλών ετών, η ενεργειακή κρίση ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις και οι στρεβλώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες αυξάνουν τις ανησυχίες.

Ένα ακόμα κύμα της πανδημίας προκαλεί προβληματισμό και δείχνει να απειλεί την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Και μέσα στο κλίμα αυτό, οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο προσπαθούν να καθορίσουν την νομισματική και επιτοκιακή τους πολιτική, με τα «περιστέρια» να μάχονται τα «γεράκια» σε κάθε συνεδρίαση, παρά την προσπάθεια λήψης ομόφωνων αποφάσεων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας σήμερα εξέπληξε τις αγορές αποφασίζοντας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: Η Τράπεζα της Αγγλίας εκπλήσσει τις αγορές – Αμετάβλητα τα επιτόκια

Λίγο αργότερα, ακολούθησε η ανακοίνωση της Τράπεζα της Τσεχίας, η οποία συνέχισε την επιθετική της πολιτική, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο με το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 24 ετών, κόντρα στις προβλέψεις της αγοράς.

Διαβάστε επίσης: Επιθετική αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Τσεχίας

Ώρες νωρίτερα, η αμερικανική Federal Reserve ανακοίνωνε έναρξη του tapering αρχής γενομένης από αυτόν τον μήνα, διαμηνύοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα αργήσει.

Διαβάστε: Πάουελ – Η απόφαση για tapering δεν δίνει σήμα για αύξηση επιτοκίων 

Χθες Τετάρτη, επίσης, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ έχει διατυπώσει ξεκάθαρα τις τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια.

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, παρά την τρέχουσα άνοδο του πληθωρισμού, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα παραμένουν συγκρατημένες και, ως εκ τούτου, αυτές οι τρεις προϋποθέσεις είναι πολύ απίθανο να ικανοποιηθούν το επόμενο έτος.

Διαβάστε: Λαγκάρντ – Επιμένει σε μηδενικά επιτόκια

Χθες, επίσης η Κεντρική τράπεζα της Πολωνίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να ανακόψει την έκρηξη του πληθωρισμού.

Η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης —η οποία ήταν η δεύτερη σε δύο μήνες και μεγαλύτερη από την άνοδο κατά 50 μονάδες βάσης που ανέμεναν οι οικονομολόγοι— αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της χώρας της Κεντρικής Ευρώπης στο 1,25%.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25% τον Σεπτέμβριο και επανέλαβε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση και τον Δεκέμβριο.

Αυτό καθιστά τη Norges Bank την πιο επιθετική από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες.

Νέα Ζηλανδία

Η Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας τον περασμένο μήνα αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά σε επτά χρόνια, στο 0,5%, και οι αγορές προεξοφλούν μια ακόμα αύξηση κατά 0,25% στη συνεδρίασή της στις 24 Νοεμβρίου.

Η Τράπεζα του Καναδά την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι τερματίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεδομένης της εύρωστης οικονομίας, των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού κατά του COVID-19 και μιας ισχυρής αγοράς εργασίας.

Ανέφερε επίσης ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν από τον Απρίλιο του 2022 και είπε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο μέρος του επόμενου έτους, θέτοντας τον Καναδά σταθερά στο στρατόπεδο των «γερακιών».

Αυστραλία

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας παραμένει στο στρατόπεδο των «περιστεριών».

Την Τρίτη, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας έκανε ένα βήμα και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μια πρώτη αύξηση επιτοκίων το 2023, νωρίτερα από μια προηγούμενη πρόβλεψη για το 2024.

Ωστόσο, ο κυβερνήτης Φίλιπ Λόου δεσμεύτηκε να είναι υπομονετικός με την πολιτική και απέρριψε τις συζητήσεις της αγοράς για αύξηση ήδη από τον Μάιο.

Η Κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας τόνισε πως θα σταματήσει να χρησιμοποιεί ανώτατα όρια στις αποδόσεις και σηματοδότησε μια πρόωρη έναρξη της αύξησης των επιτοκίων, ενώνοντας τη φωνή της με άλλες κεντρικές τράπεζες που συσφίγγουν την πολιτική τους καθώς αυξάνονται οι πληθωριστικοί κίνδυνοι.

Η RBA διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,10%, στο οποίο έχει διαμορφωθεί από τα τέλη του 2020.

Σε ό,τι αφορά τη Σουηδία οι αγορές αναμένουν ότι το επιτόκιο 0% θα αυξηθεί κατά 75 μονάδες βάσης έως το τρίτο τρίμηνο του 2024, έναντι της άποψης της Riksbank για αμετάβλητα επιτόκια σε αυτήν την περίοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή