
Την ώρα που οι δείκτες του κορωνοϊού παραμένουν στα ύψη, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, παρουσίασε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τα δύο σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τζανάκης, η Κρήτη βρίσκεται σε καλύτερο σημείο επιδημιολογικού φορτίου από τον μέσο όρο της χώρας. Οι παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ήταν η γεωγραφική θέση της Κρήτης που εμποδίζει τις μεγάλες διασπορές από λιμάνια και αεροδρόμια, ο υψηλός εμβολιαστικός ρυθμός και η τήρηση των μέτρων.
Ο κ. Τζανάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ιού, κάνοντας λόγο για 9.000 μέχρι και 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το κακό σενάριο.
Τα δύο σενάρια
«Μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα. Είχαμε ανακοινώσει δύο σενάρια, ένα ευμενές και ένα δυσμενές. Σύμφωνα με το ευμενές σενάριο, θα είχε επιπέδωση καμπύλης κρουσμάτων στο τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, ενώ με το δυσμενές πάμε λίγο αργότερα, μετά τις γιορτές, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιδείνωση των πανδημικών δεικτών. Στις γιορτές υπολογίζω πως θα έχουμε μεταξύ 5.000-6.000 κρούσματα, αυτό είναι το καλό σενάριο».
Τα μέτρα θα ωφελήσουν τους πανδημικούς δείκτες είπε ο κ. Τζανάκης, καθώς εξαναγκάζει πολύ κόσμο να ελέγχεται.
Για τα rapid test
«Θα ήταν καλή ιδέα για όσους έχουν επαφές με ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι τους να ελέγχονται με rapid test. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν εάν έχουν το παραμικρό πρόβλημα που παραπέμπει σε κάποιο σύμπτωμα. Όταν είναι να πάνε σε κάποια εκδήλωση, θα μπορούσαν να κάνουν αυτοβούλως rapid test».
Είναι εφικτός ο έλεγχος στις εκκλησίες;
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, οι πιστοί που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να εισέρχονται στις εκκλησίες με rapid test, ωστόσο η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε πως η εκκλησία δεν μπορεί να ελέγξει τους πιστούς.
«Είναι μία καινούρια πραγματικότητα ο έλεγχος στις εκκλησίες. Το ΦΕΚ προβλέπει ότι θα μπορούν να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι στους ναούς με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid ή PCR test. Υπεύθυνες είναι οι εκκλησίες γι’ αυτό. Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό; Υπάρχει δυσκολία. Ο ρόλος του παπά ξέρουμε ότι είναι άλλος, είναι θρησκευτικός λειτουργός.
Αν η αστυνομία κληθεί, εάν υπάρχει καταγγελία, ο αστυνομικός είναι υποχρεωμένος να πάει να ελέγξει. Μπορεί η αστυνομία να μπει σε μια διαδικασία και να ελέγξει δειγματοληπτικά», δήλωσε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια