Των Μαριλένας Αστραπέλλου, Ερης Βαρδάκη, Γιάννη Ζουμπουλάκη, Ντιάνας Καρτσαγκούλη, Γιώργου Σκίντσα

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών. Αυτές τις γιορτινές ημέρες είναι λοιπόν μία καλή ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σινεμά και θέατρο, να επισκεφθούμε ενδιαφέρουσες εκθέσεις, να ακούσουμε μουσική και – γιατί όχι; – να κακομάθουμε τον εαυτό μας με εκλεκτά εδέσματα. Ολα αυτά που στερηθήκαμε τα περυσινά Χριστούγεννα εξαιτίας της πανδημίας είναι εδώ.

Εορταστικές νότες

Εξι συναυλίες θα δώσει η Νατάσα Θεοδωρίδου, η μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια με την ξεχωριστή φωνή, στο θέατρο Παλλάς. Η αγαπημένη τραγουδίστρια θα ξεσηκώσει το κοινό με τις διαχρονικές της επιτυχίες, τα τραγούδια της από τον τελευταίο της δίσκο «Η ερωτική Νατάσα», αλλά και τις πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες της «Εξαψη» και «Υπάρχω για σένα». Μαζί της θα βρίσκεται ο Κώστας Καραφώτης.

Εξι συναυλίες θα δώσει η Νατάσα Θεοδωρίδου στο θέατρο Παλλάς

Οι συναυλίες της Νατάσας Θεοδωρίδου στο θέατρο Παλλάς θα πραγματοποιηθούν 24-25 και 31 Δεκεμβρίου, αλλά και 1, 5 και 6 Ιανουαρίου. Μεγάλος χορηγός επικοινωνίας είναι το MEGA. Στις 30 Δεκεμβρίου έρχονται για μία μοναδική εμφάνιση η Μαρινέλλα και ο Μάριος Φραγκούλης στη σκηνή του Christmas Theater. Την ίδια στιγμή, ο Αντώνης Ρέμος τις γιορτινές ημέρες μάς υποδέχεται σε έναν ιστορικό χώρο, τη θρυλική Ιερά Οδό που έχει εξ ολοκλήρου μεταμορφωθεί σε έναν σύγχρονο χώρο ψυχαγωγίας που θυμίζει πολύ έντονα κλαμπ στη Νέα Υόρκη. To καινούργιο όνομα αυτού του χώρου είναι ΝΟΧ. Ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η Ελένη Φουρέιρα, πάλι, μας λένε χρόνια πολλά στο TEATRO Athens, με την παρέα να συμπληρώνει ο Γιώργος Κακοσαίος, ενώ στη Θεσσαλονίκη η Πάολα και ο Στέλιος Ρόκκος υποδέχονται τους φίλους τους στην Πύλη Α. Μία κορυφαία boogie και swing band της Ευρώπης θα κάνει Χριστούγεννα στην Ελλάδα. Ο λόγος για τους εξαιρετικούς Wax & Boogie Rhythm Combo που έρχονται στο Half Note από 24 μέχρι και 29 Δεκεμβρίου.

Εβδομη τέχνη

Σε μια εποχή που οι είσοδοι στους κινηματογράφους παρουσιάζουν σημάδια ανησυχητικής πτώσης, η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», που άνοιξε σε πολύ μεγάλο κύκλωμα την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, αναμένεται να τους δώσει το φιλί της ζωής. Και δικαίως. Με βάση την ομότιτλη θεατρική επιτυχία της Μιμής Ντενίση και με πρωταγωνίστρια την ίδια δίπλα σε ένα εκλεκτό καστ (Λεωνίδας Κακούρης, Κρατερός Κατσούλης, Μπουράκ Χακί, Ταμίλα Κουλίεβα κ.ά.), η ταινία γίνεται μακράν η καλύτερη μέχρι σήμερα κινηματογραφική μεταφορά της θηριωδίας που συνέβη στη Σμύρνη του 1922. Ο τρόπος με τον οποίο ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Καραντινάκης αντιπαραθέτει την ξέγνοιαστη ζωή των εύπορων αλλά στον «κόσμο τους» Μικρασιατών με τον ξαφνικό αφανισμό τους από τους Τσέτες του Μουσταφά Κεμάλ είναι με μια λέξη συγκλονιστικός, ο πολιτικός προσανατολισμός της ιστορίας ακριβής (και επίκαιρος), ενώ συγχρόνως η «Σμύρνη» προσφέρει ένα άκρως χορταστικό θέαμα, ισάξιο με τις πανάκριβες παραγωγές που βλέπουμε να γυρίζονται στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Σε ό,τι αφορά τα οπτικά εφέ, η κλιμάκωση της ταινίας με την καταστροφή της Σμύρνης είναι εντελώς πρωτόγνωρη για τα ελληνικά κινηματογραφικά δεδομένα. Εν ολίγοις, όπως η «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη, αυτή η ταινία έχει τα φόντα να φέρει στις αίθουσες ακόμα και κόσμο που πηγαίνει σπανίως σινεμά.

Eκθέσεις

Αν είστε στην Αθήνα, αξίζει να επισκεφτείτε την έκθεση «Κάλλος. Η υπέρτατη ομορφιά» (προλάβετε ως τις 16/1), το κύκνειο άσμα του καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη, πλέον νυν διευθυντή του Μουσείου Ακροπόλεως, σε συνεργασία με τον επιμελητή Αρχαιοτήτων δρα Ιωάννη Φάππα, με αριστουργηματικά έργα από την Ελλάδα, την Ιταλία και το Βατικανό που διερευνούν τις πολλές εκφάνσεις της ομορφιάς. Στη δε Θεσσαλονίκη αξίζει μια επίσκεψη στην κεντρική έκθεση της Photobiennale «The Real and the Record» σε επιμέλεια Κατερίνας Σταθοπούλου και Γιώργου Πρίνου, όπου διαπιστώνει κανείς πόσο ρευστή έννοια μπορεί να είναι η αλήθεια (ΜΟMus-Μουσείο Φωτογραφίας & MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών ως τις 20/2/22).

Επί σκηνής

Ο θεατρικός χάρτης της Αθήνας βρίθει προτάσεων. «Το τρίτο στεφάνι» λοιπόν σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στο θέατρο Παλλάς με τη Μαρία Καβογιάννη και τη Μαρία Κίτσου στους ρόλους της Εκάβης και της Νίνας, των δύο εμβληματικών ηρωίδων του Κώστα Ταχτσή, αλλά και ένας κλασικός Τενεσί Ουίλιαμς στο Εθνικό Θέατρο με την παράσταση «Λεωφορείον ο Πόθος» σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου, με την Κωνσταντίνα Τάκαλου ως εύθραυστη Μπλανς Ντιμπουά και τον Αποστόλη Τότσικα ως τραχύ Στάνλεϊ Κοβάλσκι.

Σκηνή από την παράσταση «Το τρίτο στεφάνι»

Στο θέατρο Πορεία ο Δημήτρης Τάρλοου σκηνοθετεί την παράσταση «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου», η οποία είναι βασισμένη στην τριλογία «Ο κόσμος που πεθαίνει» του Μ. Καραγάτση και πραγματεύεται με τολμηρό τρόπο τις αρετές αλλά και τα σκοτεινά σημεία του αγώνα του 1821 με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Χριστοδούλου. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Φάνης Μουρατίδης συναντούν τον «Κουρέα της Σεβίλλης» στο Ακροπόλ σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου. Για τους φίλους του μπαλέτου ο «Καρυοθραύστης», η ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων, παρουσιάζεται από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μια νέα εντυπωσιακή χορογραφία του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου. Για όσους βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη «Η δεύτερη έκπληξη του έρωτα», η κωμωδία του Μαριβό που παρουσιάζεται στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, δίνει απάντηση στο διαχρονικό ερώτημα αν ο έρωτας αφαιρεί τη λογική.

Τα μενού των εορτών

Πολλές και πλούσιες είναι οι προτάσεις που προσφέρουν ξενοδοχεία και εστιατόρια – για όσους μπορούν να τα επισκεφθούν – για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Από τα πολυτελή μενού πολλών πιάτων της Μεγάλης Βρεταννίας – συνοδεία ζωντανής μουσικής -, του Βυζαντινού και του Galaxy στο Χίλτον, των Mercato και Pelagos στο Four Season Astir Palace Hotels Athens και του Mediterranean Palace στη Θεσσαλονίκη, που θα  έχει και live Dj σετ, μέχρι τα πιο απλά και παραδοσιακά «Γιουβετσάκια» στη Γλυφάδα, το ψαροφαγικό μενού των Μικρών Κυκλάδων στην Κηφισιά και στην Ηλιούπολη και τα πιάτα του ιταλικού Νότου που προσφέρει το Cosca στο Κουκάκι, σίγουρα υπάρχει η κατάλληλη επιλογή για τον καθένα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus