Χρονική ανάσα ακόμη δύο μηνών για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες για τους φορολογουμένους που είχαν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής και δωρεάς πριν από την εκπνοή του 2021 αποφάσισε να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η προθεσμία εκπνέει κανονικά στις 31 Ιανουαρίου 2022, αλλά, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Open), η κυβέρνηση διαπιστώνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν θα παρατείνει την προθεσμία κατά δύο μήνες, δηλαδή έως τα τέλη Μαρτίου για τις «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η δίμηνη παράταση διευκολύνει χιλιάδες φορολογουμένους, οι οποίοι, λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην εκκαθάριση των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται στις Εφορίες και την έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, θα έχαναν την προθεσμία και θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρων και εξόδων λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών που ισχύουν από την Πρωτοχρονιά.

Η νέα προθεσμία θα αφορά αποκλειστικά τις υποθέσεις για τις οποίες οι φορολογούμενοι πριν από την εκπνοή του 2021 υπέβαλαν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Παράγοντες της αγοράς να χαρακτηρίζουν επιβεβλημένη την παράταση καθώς οι αρμόδιες για την έκδοση των πιστοποιητικών υπηρεσίες κινούνται με ρυθμό χελώνας ενώ οι συμβολαιογράφοι δεν προλαβαίνουν λόγω φόρτου εργασιών να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις.

Τα προβλήματα

Τα βασικότερα προβλήματα που μπλοκάρουν σήμερα τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων αφορούν τα εξής:

– Καθυστερήσεις στην εκκαθάριση δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων από πολλές εφορίες, κυρίως της Αττικής. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει εντολή στις ΔΟΥ να ολοκληρώσουν έως και τις 21 Ιανουαρίου 2022 την εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021 καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty. Ωστόσο λόγω του μεγάλου όγκου των δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι οι εφορίες δεν έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον έλεγχο με αποτέλεσμα πολλά συμβόλαια να βρίσκονται στον αέρα.

– Χιλιάδες βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί από τους δήμους.

– Μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών, απαραίτητων για τη σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομιάς, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομιάς.

– Η αναμονή για την Ταυτότητα Κτιρίου ξεπερνά ακόμα και τους τρεις μήνες καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της.

Εκρηξη μεταβιβάσεων

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του αφορολογήτου για δωρεές και γονικών παροχές στα 800.000 ευρώ από 150.000 ευρώ πάτησαν το γκάζι στις μεταβιβάσεις ακινήτων με τους συμβολαιογράφους να μην προλαβαίνουν να συντάσσουν το ένα συμβόλαιο μετά το άλλο, ιδίως το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ δείχνουν ότι στην πλατφόρμα myΡroperty, η οποία ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο ηλεκτρονικά για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, υποβλήθηκαν 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και βεβαιώθηκε φόρος ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων και για γονικές παροχές – δωρεές το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου σε διάστημα 2 εβδομάδων, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων ενώ εάν προστεθούν και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβλήθηκαν στις εφορίες, ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων αυξάνεται κατακόρυφα.

Δύο ταχύτητες

Μετά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι μεταβιβάσεις ακινήτων τρέχουν με δύο ταχύτητες. Στην πρώτη ταχύτητα βρίσκονται οι υποθέσεις για τις οποίες οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής ή δωρεάς υποβλήθηκαν στις ΔΟΥ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και στη δεύτερη οι υποθέσεις για τις οποίες οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται μετά την Πρωτοχρονιά. Στην πρώτη περίπτωση τα συμβόλαια θα υπογραφούν με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, ενώ στη δεύτερη θα ληφθούν υπόψη οι νέες τιμές ζώνης που ισχύουν σε όλη τη χώρα.

Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή δηλώσεων Ε9 έτους 2023, δηλαδή για μεταβολές περιουσιακής κατάστασης που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες για να υποδεχθεί τις δηλώσεις των φορολογουμένων.

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι ανοιχτή για όσους θέλουν να διορθώσουν την περιουσιακή τους εικόνα όπως εμφανίζεται στον προσωπικό τους λογαριασμός στην ψηφιακή πύλη myAADE. Σημειώνεται ότι με βάση την περιουσιακή εικόνα που εμφανίζει κάθε φορολογούμενος την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθεί να πληρώσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax