Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ίλον Μασκ, δώρισε συνολικά 5.044.000 μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας, σε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό τον περασμένο Νοέμβριο, από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) και δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Η δωρεά ήταν αξίας 5,74 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση τις τιμές κλεισίματος των μετοχών της Tesla τις πέντε ημέρες που δώρισε τις μετοχές. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δεν αποκαλύπτουν το όνομα της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο δισεκατομμυριούχος πούλησε μετοχές αξίας 16,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από δημοσκόπηση μεταξύ των χρηστών του Twitter σχετικά, με την διάθεση του 10% του μεριδίου του στην εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Πέρυσι έγραψε στο Twitter ότι θα πλήρωνε φόρους άνω των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 λόγω της άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών που πρόκειται να λήξει φέτος.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι αντήλλαξε μομφές με τους πολιτικούς Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Γουόρεν που καλούσαν τους πλούσιους να πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Αναλυτές πάντως υποστηρίζουν ότι η δωρεά των μετοχών της Tesla θα παρείχε φορολογικό όφελος για τον Μασκ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μετοχές που δωρίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς δεν υπόκεινται σε φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, όπως θα γινόταν αν πωλούνταν.

«Το φορολογικό του όφελος θα ήταν τεράστιο. Θα εξοικονομούσε μεταξύ 40% και 50% των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φόρο, ανάλογα με το αν θα μπορούσε να λάβει την έκπτωση από το εισόδημά του από την Καλιφόρνια και θα απέφευγε τον φόρο επί των κερδών που θα έπρεπε να πληρώσει αν πουλούσε τη μετοχή», είπε ο Μπομπ Λορντ, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πολιτικών  Μελετών που μελετά τη φορολογική πολιτική.

Οι δημόσιες φιλανθρωπικές χειρονομίες του Μασκ μέχρι στιγμής υπολείπονται αυτών που έχουν κάνει άλλοι δισεκατομμυριούχοι. Ο Μασκ και ο ιδρυτής της Amazon.com, Τζεφ Μπέζος, έχουν δωρίσει λιγότερο από το 1% της καθαρής τους περιουσίας, ενώ ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Τζορτζ Σόρος είχαν δώσει περισσότερο από το 20% της καθαρής τους περιουσίας στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Forbes.

Το 2001, ίδρυσε το Ίδρυμα Μασκ, προσφέροντας επιχορηγήσεις για την «ανάπτυξη ασφαλούς τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας», όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει. Το ίδρυμα του Μασκ έχει περιουσιακά στοιχεία άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Νωρίτερα πέρυσι, ο Μασκ και το ίδρυμά του προσφέρθηκαν να δώσουν έπαθλα 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε όσους μπορούν να βρουν μια τεχνολογία που θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Είπε πέρυσι ότι δώριζε 20 εκατομμύρια δολάρια σε σχολεία στην κομητεία Κάμερον του Τέξας όπου βρίσκεται μια τοποθεσία εκτόξευσης πυραύλων Space X και 10 εκατομμύρια δολάρια στην πόλη Μπράουνσβιλ.

Ο Μασκ έχει επίσης φλερτάρει με πιο φιλόδοξους φιλανθρωπικούς στόχους. Πέρυσι έγραψε στο Twitter ότι «αν (το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών) μπορεί να περιγράψει… ακριβώς πώς 6 δισεκατομμύρια δολάρια θα λύσουν την πείνα στον κόσμο, θα πουλήσω τις μετοχές της Tesla τώρα και θα το κάνω».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Tesla: Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck μπροστά στην άμμο, το χιόνι και τις ανακλήσεις
Διεθνή |

Άμμος, χιόνι και ανακλήσεις - Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck της Tesla

Για τον Ίλον Μασκ, ο μοναδικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου δημιουργούσε τεράστια προβλήματα με την κλιμάκωση της παραγωγής - Δεν είναι τυχαίο πως σχολίασε: «Σκάψαμε τον δικό μας τάφο με το Cybertruck»