Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ίλον Μασκ, δώρισε συνολικά 5.044.000 μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας, σε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό τον περασμένο Νοέμβριο, από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) και δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Η δωρεά ήταν αξίας 5,74 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση τις τιμές κλεισίματος των μετοχών της Tesla τις πέντε ημέρες που δώρισε τις μετοχές. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δεν αποκαλύπτουν το όνομα της φιλανθρωπικής οργάνωσης.
Στα τέλη του περασμένου έτους, ο δισεκατομμυριούχος πούλησε μετοχές αξίας 16,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από δημοσκόπηση μεταξύ των χρηστών του Twitter σχετικά, με την διάθεση του 10% του μεριδίου του στην εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Πέρυσι έγραψε στο Twitter ότι θα πλήρωνε φόρους άνω των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 λόγω της άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών που πρόκειται να λήξει φέτος.
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι αντήλλαξε μομφές με τους πολιτικούς Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Γουόρεν που καλούσαν τους πλούσιους να πληρώσουν περισσότερους φόρους.
Αναλυτές πάντως υποστηρίζουν ότι η δωρεά των μετοχών της Tesla θα παρείχε φορολογικό όφελος για τον Μασκ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μετοχές που δωρίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς δεν υπόκεινται σε φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, όπως θα γινόταν αν πωλούνταν.
«Το φορολογικό του όφελος θα ήταν τεράστιο. Θα εξοικονομούσε μεταξύ 40% και 50% των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φόρο, ανάλογα με το αν θα μπορούσε να λάβει την έκπτωση από το εισόδημά του από την Καλιφόρνια και θα απέφευγε τον φόρο επί των κερδών που θα έπρεπε να πληρώσει αν πουλούσε τη μετοχή», είπε ο Μπομπ Λορντ, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών που μελετά τη φορολογική πολιτική.
Οι δημόσιες φιλανθρωπικές χειρονομίες του Μασκ μέχρι στιγμής υπολείπονται αυτών που έχουν κάνει άλλοι δισεκατομμυριούχοι. Ο Μασκ και ο ιδρυτής της Amazon.com, Τζεφ Μπέζος, έχουν δωρίσει λιγότερο από το 1% της καθαρής τους περιουσίας, ενώ ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Τζορτζ Σόρος είχαν δώσει περισσότερο από το 20% της καθαρής τους περιουσίας στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Forbes.
Το 2001, ίδρυσε το Ίδρυμα Μασκ, προσφέροντας επιχορηγήσεις για την «ανάπτυξη ασφαλούς τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας», όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει. Το ίδρυμα του Μασκ έχει περιουσιακά στοιχεία άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
Νωρίτερα πέρυσι, ο Μασκ και το ίδρυμά του προσφέρθηκαν να δώσουν έπαθλα 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε όσους μπορούν να βρουν μια τεχνολογία που θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Είπε πέρυσι ότι δώριζε 20 εκατομμύρια δολάρια σε σχολεία στην κομητεία Κάμερον του Τέξας όπου βρίσκεται μια τοποθεσία εκτόξευσης πυραύλων Space X και 10 εκατομμύρια δολάρια στην πόλη Μπράουνσβιλ.
Ο Μασκ έχει επίσης φλερτάρει με πιο φιλόδοξους φιλανθρωπικούς στόχους. Πέρυσι έγραψε στο Twitter ότι «αν (το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών) μπορεί να περιγράψει… ακριβώς πώς 6 δισεκατομμύρια δολάρια θα λύσουν την πείνα στον κόσμο, θα πουλήσω τις μετοχές της Tesla τώρα και θα το κάνω».
Latest News
Ισχυρό ξεκίνημα για την Inditex στην εορταστική περίοδο
Η Inditex φαίνεται πως πηγαίνει καλύτερα μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου τα οποία ήταν κάτω από τις προβλέψεις
Economist: Στην πεντάδα του χρυσού «μεταλλίου» για το 2024 η Ελλάδα [πίνακες]
Η καθιερωμένη ανάλυση του Economist για το ποια οικονομία τα πήγε καλύτερα το έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist