Η απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ήταν «πολύ υψηλή» και η Μόσχα αναζητά ένα πρόσχημα για να το κάνει, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «η αίσθηση μου είναι ότι θα συμβεί μέσα στις επόμενες μέρες».

Ο Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να αλλάξει την τελευταία στιγμή το πρόγραμμά του, προκειμένου να μιλήσει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας για τη ρωσο-ουκρανική κρίση κάλεσε τη Ρωσία να προχωρήσει σε επίσημη δήλωση προκειμένου να αποδείξει «εάν επιδιώκει την ειρήνη».

Την ώρα που η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι αποσύρει ένα μέρος από τα στρατεύματα που έχει συγκεντρώσει κοντά στα σύνορα, η Ουάσιγκτον διαψεύδει κατηγορηματικά, υπερθεματίζοντας για το αντίθετο.

«Τους βλέπουμε να πετούν με περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη, να εντείνουν την ετοιμότητά τους στη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και να δημιουργούν αποθέματα σε αίμα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο απόστρατος στρατηγός πρόσθεσε ακόμη ότι: «Ήμουν ο ίδιος στρατιώτης μέχρι πρόσφατα. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι δεν κάνεις τέτοιες κινήσεις χωρίς λόγο», καταλήγοντας πως «και σίγουρα δεν τα κάνεις [αυτά] αν ετοιμάζεσαι να μαζέψεις τα πράγματά σου και να πας σπίτι».

Σε αυτό καθεαυτό το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι φιλορωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα νηπιαγωγείο, κάνοντας λόγο για «μεγάλη πρόκληση». Οι αυτονομιστές, από την πλευρά τους, κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ στο έδαφός τους τέσσερις φορές τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο Όστιν σχολίασε ότι η Ουάσιγκτον «ακόμα συγκεντρώνει λεπτομέρειες, αλλά έχουμε πει εδώ και αρκετό καιρό ότι οι Ρώσοι μπορεί να κάνουν κάτι τέτοιο για να δικαιολογήσουν μια στρατιωτική σύγκρουση».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η συμμαχία «ανησυχεί ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει ακόμη κάτι σαφές, καμία βεβαιότητα για τις ρωσικές προθέσεις» και πρόσθεσε ότι «έχουν αρκετά στρατεύματα, αρκετές δυνατότητες για να εξαπολύσουν μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία με πολύ μικρό ή καθόλου χρόνο προειδοποίησης».

Απέλαση αμερικανού αξιωματούχου

Η Μόσχα απέλασε τον αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ από τη χώρα, δήλωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αμερικανούς αξιωματούχους να μιλούν για βήμα κλιμάκωσης το οποίο μπορεί να περιορίσει την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στο ουκρανικό όπως ανέφεραν οι New York Times.

Ο Μπαρτ Γκόρμαν, βρισκόταν στη Ρωσία για λιγότερο από τρία χρόνια για διπλωματική περιοδεία η οποία δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί, ανέφερε ανώνυμα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η βίζα του Μπαρτ Γκόρμαν στη Ρωσία εξακολουθούσε να ισχύει και η απέλασή του «ήταν απρόκλητη», σχολίασε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα, Τζον Τζ. Σάλιβαν, παραμένει και σήμερα έλαβε τη γραπτή απάντηση της κυβέρνησης στις προτάσεις Μπάιντεν για χαλάρωση των εντάσεων και βελτίωση της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν