Νέα σελίδα ανοίγει για τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) καθώς προς το τέλος του μήνα το 49% των μετοχών της θυγατρικής της ΔΕΗ θα περάσει κι επίσημα στα χέρια του μεγάλου αυστραλιανού fund Macquarie.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τότε περί τις 28 Φεβρουαρίου θα κλείσει η οικονομική συναλλαγή με τη δημόσια εταιρεία να βάζει στα ταμεία της περί τα 1,3 δις. ευρώ.

Λίγο πριν τον ερχομό των Αυστραλών θα έχει κλείσει και ο κύκλος της σημερινής διοικητικής δομής του ΔΕΔΔΗΕ. Μία νέα εποχή έρχεται στην εταιρεία και αυτή σηματοδοτείται από την αλλαγή στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του Διαχειριστή. Θα απαρτίζεται από 11 μέλη εκ των οποίων τα τέσσερα θα προέρχονται από τον επενδυτή. Σήμερα τα μέλη του Δ.Σ. είναι επτά, εκ των οποίων το ένα εκπροσωπεί του εργαζόμενους της εταιρείας.

Στο μεταξύ, και όπως αναφέρουν πηγές, ήδη ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Μπακατσέλος υπέβαλε την παραίτηση του.

Ο κ. Μπακατσέλος, είναι παράλληλα και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pyramis, και αιτιολόγησε την αποχώρηση του αφενός λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που δημιουργεί η επαναλειτουργία του εργοστασίου «Πίτσος» στα Οινόφυτα και αφετέρου στις αλλαγές που δρομολογεί η είσοδος της Macquarie στο 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Σημειώνεται ότι όλα τα μέλη του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να παραιτηθούν.

Πηγές της διοίκησης της ΔΕΗ σημειώνουν την εξαιρετική συνεργασία με τον Μπακατσέλο κατά τα χρόνια της θητείας του.

Οι αλλαγές

Η είσοδος του επενδυτή στο 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενεργοποιεί και τις διατάξεις του κειμένου της συμφωνίας μετόχων για τις αλλαγές στη διοικητικό δομή και λειτουργία του Διαχειριστή.

Έτσι προς το τέλος του μήνα αναμένονται και οι παραιτήσεις των σημερινών μελών του διοικητικού συμβουλίου. Μαζί με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων είναι επτά. Πηγές θεωρούν δεδομένη τη συνέχεια της θητείας του διευθύνοντος συμβούλου Αναστάσιου Μάνου, ενώ τη θέση του προέδρου θα την ορίσει το διοικητικό συμβούλιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι προτεινόμενο πρόσωπο από τη ΔΕΗ.

Με βάση τη συμφωνία των μετόχων η ΔΕΗ θα διορίζει τον CEO και το COO, ενώ ο επενδυτής θα διορίζει τον με την ακόλουθη διαδικασία: Μετά τη λήξη των συμβάσεων των σημερινών CEO, CFO και COO, για το διορισμό κάθε εκτελεστικού στελέχους, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διορίζει ένα διεθνές γραφείο ανεύρεσης προσωπικού που θα συντάσσει μια λίστα πέντε υποψηφίων (για κάθε έναν εκ των ανωτέρω).

Για τους CEO και COO, θα έχει το δικαίωμα ο επενδυτής να αφαιρεί έναν υποψήφιο από τη λίστα, εκτός του εκάστοτε εν ενεργεία CEO και COO, και από τους υπόλοιπους υποψηφίους θα έχει το δικαίωμα η ΔΕΗ να υποδεικνύει το πρόσωπο που θα διοριστεί ως CEO ή COO.

Ως προς τον CFO, θα έχει το δικαίωμα η ΔΕΗ να αφαιρεί έναν υποψήφιο από τη λίστα, εκτός του εκάστοτε εν ενεργεία CFO, και από τους υπόλοιπους υποψηφίους θα έχει το δικαίωμα ο Επενδυτής να υποδεικνύει το πρόσωπο που θα διοριστεί ως CFO. Ο διορισμός των εκτελεστικών μελών θα γίνεται από το Δ.Σ. με απλή πλειοψηφία επί τη βάση των όσων έχουν υποδείξει οι μέτοχοι σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία

Επιπλέον ο επενδυτής θα έχει δικαιώματα αρνησικυρίας σε αποφάσεις που δεν αφορούν σημαντικά τη λειτουργία της εταιρείας, ούτε εμποδίζουν τη ΔΕΗ να ελέγχει την Εταιρεία. Προβλέπονται τα συνήθη δικαιώματα αρνησικυρίας για μέτοχο μειοψηφίας.

Επενδύσεις για «έξυπνο» δίκτυο

Η είσοδος του αυστραλιανού fund, θα δώσει σημαντικές λύσεις στη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος του ΔΕΔΔΗΕ.

Μέχρι το 2028 ο Διαχειριστής θα υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δις. ευρώ που αφορά κατά κύριο λόγο στην ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών που φέρνει η ενεργειακή μετάβαση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας εταιρικής ταυτότητας του Διαχειριστή στις 14 Δεκεμβρίου 2021 είχε πει από τα 2,1 δις. ευρώ του τιμήματος (μαζί με τις οικονομικές υποχρεώσεις) για το 49% της εταιρείας, είχε πει πως τα 650 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής.

Επίσης από τα 3 δις. ευρώ των επενδύσεων μεγάλο μέρος, περί τα 850 εκ. ευρώ, θα κατευθυνθεί για την αντικατάσταση των 7,7 εκατομμυρίων «ρολογιών» με έξυπνους μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως έχει αποκαλύψει ο ΟΤ, ο διαγωνισμός ήδη έχει προκηρυχθεί με την ημερομηνία για την υποβολή των οικονομικών προσφορών που θα αφορά τις πρώτες παραγγελίες 2 – 3 εκ. μετρητών να έχει οριστεί στις 7 Μαρτίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης