Τα τελευταία αποθέματα νερού και τροφίμων στην πόλη της Μαριούπολης, που βρίσκεται υπό πολιορκία, εξαντλούνται, προειδοποίησε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, προσθέτοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει την πόλη συνεχίζουν να σφυροκοπούν πολιτικούς στόχους.
«Οι κάτοικοι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση εδώ και 12 ημέρες. Δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε θέρμανση στην πόλη. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού εξαντλούνται», σημειώνεται σε μια ανακοίνωσε που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
Ξεπέρασαν τους 2.100 οι νεκροί
Στη Μαριούπολη, περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε σήμερα γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης.
«Τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί εναντίον της πόλης. Πάνω από 100 βόμβες έχουν ήδη ριφθεί εναντίον της Μαριούπολης», ανέφερε η δημοτική αρχή στο Telegram.
«Οι εισβολείς πλήττουν κυνικά και εσκεμμένα πολυκατοικίες, πυκνοκατοικημένες ζώνες, καταστρέφουν παιδικά νοσοκομεία και αστικές υποδομές (…). Έως σήμερα, 2.187 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν χαθεί σε ρωσικές επιθέσεις», σημείωσε.
Νεκρός Αμερικανός δημοσιογράφος
Στο Ιρπίν, βορειοδυτικά του Κιέβου όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε κι ένας άλλος τραυματίστηκε από σφαίρες, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές.
Οι δύο άνδρες επλήγησαν το μεσημέρι, ενώ κυκλοφορούσαν με αυτοκίνητο μαζί με έναν Ουκρανό πολίτη, που επίσης τραυματίστηκε, είπε στο AFP ο Ντανίλο Σαποβάλοφ, ένας γιατρός που συνδράμει τις ουκρανικές δυνάμεις και ο οποίος ανέλαβε τη φροντίδα των θυμάτων.
Οι ουκρανικές αρχές σύντομα κατηγόρησαν τους Ρώσους εχθρούς τους ότι πυροβόλησαν εναντίον δημοσιογράφων, όμως, όπως σημειώνει το AFP, η προέλευση των πυρών είναι δύσκολο να διευκρινιστεί προς το παρόν.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρίσκονταν στο σημείο σήμερα, άκουσαν πυρά πυροβολικού και ελαφρύτερων όπλων.
Ένας δημοσιογράφος του AFP είδε τη σορό του δημοσιογράφου που σκοτώθηκε, ο οποίος είχε μαζί του τα έγγραφα ταυτοποίησής του, μεταξύ άλλων μια διαπίστευση από τους New York Times.
Πρόκειται για τον Μπρεντ Ρένοντ, ηλικίας 50 ετών, φωτορεπόρτερ και σκηνοθέτη, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση η αμερικανική εφημερίδα. Εργαζόταν για τους New York Times κατά το παρελθόν, όμως δεν εργαζόταν για αυτήν στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Πρόκειται για τον πρώτο ξένο δημοσιογράφο που χάνει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο άλλος Αμερικανός δημοσιογράφος, που όπως φαίνεται έχει τραυματιστεί ελαφρά, περιέγραψε, από την πλευρά του, τα όσα έζησε, σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Απαγορευμένα πυρομαχικά φωσφόρου»
Στο μεταξύ, η Ουκρανή επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε απαγορευμένα πυρομαχικά φωσφόρου κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης τη νύχτα εναντίον της πόλης Ποπάσνα, στην περιφέρεια Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν έχει επαληθεύσει τις δηλώσεις της.
Η Λιουντμίλα Ντενίσοβα έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που φέρεται να αποτυπώνει την επίθεση αυτή, όμως δεν είπε εάν η Ουκρανία διαθέτει απτές αποδείξεις.
«Ο βομβαρδισμός μιας πόλης από τους Ρώσους επιτιθέμενους με αυτά τα όπλα συνιστά ένα έγκλημα πολέμου και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, βάσει της Συνθήκης της Ρώμης», ανέφερε η αξιωματούχος σε μια ανακοίνωση στο διαδίκτυο.
Ζελένσκι: 125.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων
Σχεδόν 125.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ένα βίντεο σήμερα.
«Σήμερα βασική αποστολή είναι η Μαριούπολη», είπε, προσθέτοντας πως ένα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την υπό πολιορκία πόλη, όπου περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί.
Ισραήλ και Τουρκία σε ρόλο διαμεσολαβητή
Η Ουκρανία εργάζεται με το Ισραήλ και την Τουρκία ως μεσολαβητές, προκειμένου να οριστικοποιήσει μια τοποθεσία και ένα πλαίσιο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος και διαπραγματευτής της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ.
«Όταν επιλυθεί αυτό, θα υπάρξει μια συνάντηση. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστούμε πολύ χρόνο να φθάσουμε εκεί», δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ουκρανίας.
Νεκροί στο Μικολάγιφ
Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της πόλης-λιμάνι Μικολάγιφ, κοντά στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, έγινε σήμερα γνωστό από τον κυβερνήτη της περιφέρειας, με μήνυμά του στο Telegram.
«Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς…», έγραψε ο Βιτάλι Κιμ, χωρίς να δώσει προς το παρόν περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η πόλη Μικολάγιφ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων ανατολικά της Οδησσού, πλήττεται από σφοδρούς βομβαρδισμούς εδώ και ημέρες. Χθες, επλήγησαν από τις επιδρομές κατοικημένες περιοχές, μεταξύ άλλων ένα κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο.
Η πόλη έχει ερημωθεί και σχεδόν όλα τα καταστήματά της έχουν κλείσει.
Χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη τους τις τελευταίες ημέρες προς την Οδησσό.
Λβιβ: Αναφορές για 35 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς
Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 134 τραυματίστηκαν από τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σήμερα εναντίον μιας ουκρανικής στρατιωτικής βάσης κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μαξίμ Κοζίτσκι.
Ένας πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για εννέα νεκρούς και 57 τραυματίες σε αυτή τη βάση που βρίσκεται στο Γιαβόριβ, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Λβιβ και περίπου 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Πολωνία. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείτο ως κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων υπό την επίβλεψη ξένων εκπαιδευτών, κυρίως Αμερικανών και Καναδών.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Μαξίμ Κοζίτσκι επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 30 ρουκέτες εναντίον του συγκροτήματος λίγο πριν από τις 6 το πρωί της Κυριακής.
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov δήλωσε ότι ξένοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές εργάζονται στην εγκατάσταση (Διεθνές Κέντρο Διατήρησης της Ειρήνης και Ασφάλειας), αλλά δεν ήταν σαφές αν κάποιος ήταν παρών όταν συνέβη η επίθεση.
The Yavoriv landfill near #Lviv was probably attacked by #Russian troops, according to #Ukrainian People’s Deputy Irina #Gerashchenko.
— NEXTA (@nexta_tv) March 13, 2022
Γιατί η Λβιβ είναι σημαντική;
Δημοσιογράφοι του BBC στην πόλη Λβιβ λένε ότι δεν ακούστηκαν εκρήξεις στο κέντρο της πόλης. Η Λβιβ απέχει μόλις 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) από τα πολωνικά σύνορα και αποτελεί προορισμό για πολλούς Ουκρανούς που διαφεύγουν από άλλα μέρη της χώρας.
Τις πρώτες ημέρες της εισβολής, οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν περιοχές στα βόρεια, ανατολικά και νότια, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο. Όμως τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν και περιοχές στο κέντρο, όπως το Ντνίπρο, και στα δυτικά, όπως το Ιβάνο-Φρανκίφσκ.
Το Λβιβ, μια ιστορική και γραφική πόλη γνωστή για την πολιτιστική της κληρονομιά, έχει μείνει μέχρι στιγμής ανέγγιχτο.
Αλλά προετοιμάζεται για τον πόλεμο και πραγματοποιεί προετοιμασίες για την προστασία των ιστορικών μνημείων της.
Τι είναι το Διεθνές Κέντρο Διατήρησης της Ειρήνης και Ασφάλειας που δέχτηκε επίθεση
Δεκαεννέα ασθενοφόρα με τις σειρήνες τους να ηχούν κατευθύνονται προς την ουκρανική στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ κοντά στα πολωνικά σύνορα, δήλωσε στο Ρόιτερς αυτόπτης μάρτυρας, αφού τοπικοί αξιωματούχοι μετέδωσαν πως η εγκατάσταση επλήγη από ρωσική αεροπορική επιδρομή.
Άλλα επτά ασθενοφόρα εθεάθησαν να κατευθύνονται προς την εν λόγω εγκατάσταση μετά την επίθεση. Πρόκειται για το πιο δυτικό σημείο της Ουκρανίας που έχει δεχθεί μέχρι τώρα επίθεση στη διάρκεια του πολέμου.
Η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ αναφέρει ότι το Διεθνές Κέντρο Διατήρησης της Ειρήνης και Ασφάλειας (IPSC), στην περιοχή Γιάβοριφ, δέχτηκε την επίθεση το πρωί της Κυριακής.
Το IPSC, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) από το Λβιβ, ιδρύθηκε το 2007 για να εκπαιδεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ιδίως για ειρηνευτικές αποστολές.
Φιλοξενεί επίσης τακτικά διεθνή στρατεύματα. Σύμφωνα με το BBC, ένα έγγραφο του ΝΑΤΟ σχετικά με το κέντρο αναφέρει ότι στοχεύει στην παροχή εκπαίδευσης για την αποναρκοθέτηση και την ασφάλεια των ναρκών για τα στρατεύματα της Ουκρανίας και άλλων εθνών.
Η Myroslava Petsa του BBC Ουκρανίας αναφέρει ότι το IPSC είναι μία από τις δύο τοποθεσίες στην Ουκρανία όπου πραγματοποιούνται διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία
Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Οι υγειονομικές αρχές διεθνώς, έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε 25 οικογένειες ιών, οι οποίες παρακολουθούνται στενά
H EE ανακαλύπτει ξανά το τέρας της γραφειοκρατίας
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη – Θα παραμείνω μάχιμος και παρών
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλυσε τα 50 χρόνια κοινοβουλευτικού του έργου και τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που έζησε
Συρία: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ισραηλινά πλήγματα
Ο ΟΗΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Συρία