Ο Καναδάς δείχνει στις δυτικές χώρες έναν δρόμο για τη διαχείριση των επιπτώσεων από την προσφυγική κρίση της Ουκρανίας. Η χώρα που ισχυρίζεται ότι φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική διασπορά στον κόσμο, έχει πάρει σταθερή θέση προσφέροντας βοήθεια σε όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εάν οι πολιτικές του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό αποδειχθούν επιτυχείς, η χώρα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλοι.
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν τη φυγή περισσότερων από 3,5 εκατομμυρίων Ουκρανών, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας, με την Πολωνία και τη Ρουμανία να απορροφούν μέχρι στιγμής τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων μεταξύ των γειτονικών στην εμπόλεμη χώρα κρατών. Αλλά η απάντηση του Καναδά ξεχωρίζει, δεδομένης της απόστασής του από την εστία της κρίσης. Η έναρξη, την περασμένη Πέμπτη, ενός προγράμματος «ταξιδιού έκτακτης ανάγκης», βάσει του οποίου Ουκρανοί και στενά μέλη της οικογένειάς τους θα μπορούν να μείνουν στον Καναδά ως προσωρινοί κάτοικοι έως και τρία χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα την υποβολή, μέχρι στιγμής, περισσότερων από 20.000 αιτήσεων. Σχέδια για μια ξεχωριστή, μόνιμη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης βρίσκονται επίσης υπό σχεδιασμό.
Στην άλλη πλευρά των (σ.σ., βορειοαμερικανικών) συνόρων υπάρχει λιγότερη κινητικότητα, τουλάχιστον επισήμως. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες χορηγούν προσωρινή αναστολή απέλασης και άδειες εργασίας σε περίπου 75.000 Ουκρανούς που βρίσκονται ήδη στη χώρα από την 1η Μαρτίου, δεν έχουν κάνει πολλά επισήμως για όσους βρίσκονται επί του παρόντος στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ο κύριος προορισμός για τους πρόσφυγες. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει αυξήσει το ανώτατο όριο προσφύγων για το οικονομικό έτος 2022 της χώρας σε 125.000. Ωστόσο, μόνο επτά Ουκρανοί πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν στη χώρα από την 1η έως τις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με εσωτερικά στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ήρθαν σε γνώση του Reuters.
Όσον αφορά το εμπόριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να καταφέρουν βαρύτερα πλήγματα (σ.σ., από τον Καναδά) στη Ρωσία μέσω κυρώσεων και άλλων παρόμοιων μέτρων. Οι καναδικές εξαγωγές στη Ρωσία σε τελωνειακή βάση αντιπροσώπευαν το αμελητέο 0,1% των συνολικών εξαγωγών εμπορευμάτων της χώρας στον κόσμο πέρυσι, ενώ οι ρωσικές εισαγωγές αποτελούσαν το 0,3% του συνόλου των καναδικών εισαγωγών, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά.
Ωστόσο, οι κινήσεις του Καναδά για την υποδοχή των μεταναστών είναι σημαντικές και θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για την οικονομία του. Η μετανάστευση αντιπροσωπεύει σχεδόν το 100% της αύξησης του εργατικού δυναμικού του Καναδά, ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα. Ο Καναδάς βρίσκεται περίπου στο ένα πέμπτο της δέσμευσής του να υποδεχθεί τουλάχιστον 40.000 Αφγανούς πρόσφυγες, επομένως οι προκλήσεις από τη στέγαση έως την ένταξη θα είναι τρομερές. Ωστόσο, η παροχή υποστήριξης με τρόπο που υπερβαίνει την ανθρωπιστική βοήθεια και το εμπόριο, δίνει έναν τόνο που μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι.
REUTERS BREAKINGVIEWS
Latest News
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου