Σημαντική πτώση καταγράφει το ρωσικό ρούβλι, σε μια ταραχώδη συνεδρίαση τη Δευτέρα, χάνοντας ορισμένα από τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, αφού η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να χαλαρώσει τα προσωρινά capital controls που είχε επιβάλει με στόχο ακριβώς τη στήριξη του νομίσματος.

Αργά την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει την προμήθεια 12% για την αγορά ξένου συναλλάγματος μέσω χρηματιστηριακών πρακτορείων από τις 11 Απριλίου και θα άρει την προσωρινή απαγόρευση πώλησης μετρητών σε συνάλλαγμα σε ιδιώτες από τις 18 Απριλίου.

Το ρούβλι υποχώρησε στα 82,09 έναντι του δολαρίου στο άνοιγμα της αγοράς στη Μόσχα, από τα 71 ρούβλια που ήταν την Παρασκευή (το ισχυρότερο από τις 11 Νοεμβρίου).

Η απόφαση να καταργηθεί η προμήθεια του 12% στις συναλλαγματικές συναλλαγές σημαίνει ότι οι κερδοσκόποι θα μπορούν να συναλλάσσονται ξανά, δήλωσε η Alor Brokerage, προσθέτοντας ότι οι παίκτες της αγοράς τείνουν να κλειδώνουν ακόμη και μικρά κέρδη.

Το ρούβλι απολαμβάνει ακόμα κάποια στήριξη από την υποχρεωτική μετατροπή του 80% των εσόδων συναλλάγματος από εταιρείες που εστιάζουν στις εξαγωγές καθώς και από τα υψηλά επιτόκια, παρόλο που η κεντρική τράπεζα μείωσε απροσδόκητα το βασικό της επιτόκιο από 20% σε 17% την περασμένη εβδομάδα.

Οι αναλυτές της ITI Capital δήλωσαν ότι η Ρωσία λαμβάνει περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα από εξαγωγικά έσοδα και το ρούβλι θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί περαιτέρω, δεδομένων των ρωσικών κεφαλαιακών ελέγχων και της συρρίκνωσης των εισαγωγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα