Αν μη τι αλλο, έχουν γρήγορα αντανακλαστικά ο Εμμανουέλ Μακρόν και το επιτελείο του. Προτού παρέλθουν 24 ώρες από την καταμέτρηση και αποτύπωση της βούλησης των Γάλλων ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και την Πύρρειο νίκη που κατήγαγε ο Μακρόν, ο επιχειρών την επανεκλογή του πρόεδρος έσπευσε να βάλει νερό στο κρασί του σε ό,τι αφορά μια διακηρυγμένη εδώ και χρόνια μεταρρύθμιση που ανέβαλε λόγω πανδημίας: τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

«Είμαι έτοιμος για να το συζητήσω», δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι BFMTV. «Είμαι έτοιμος για να συζητήσω το ρυθμό και τα όρια της μεταρρύθμισης», διαβεβαίωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι εκείνο που επιθυμεί είναι «μια νέα μέθοδος διαβούλευσης». Διότι «είναι απαραίτητο να γίνουν διευκρινίσεις».

Νιώθοντας την ανάσα της Μαρίν Λεπέν απειλητική στην κούρσα για την επανεκλογή του, ο απερχόμενος πρόεδρος φέρεται να συζητά ακόμα και την ιδέα να διενεργηθεί δημοψήφισμα για τις συντάξεις, σύμφωνα με δήλωση στενού του συνεργάτη.

«Τα 65 έτη δεν είναι δόγμα»

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την ηλικία συνταξιοδότησης, που ο Μακρόν θέλει να αυξήσει από τα 62 έτη στα 65 έτη, ο υποψήφιος για μια δεύτερη πενταετία πρόεδρος είπε ότι είναι «έτοιμος να μετακινηθεί» από την αρχική θέση του και να «ανοίξει την πόρτα» για καθορισμό του ορίου στα 64 έτη, «εφόσον υπάρχουν τόσες πολλές εντάσεις και εφόσον μπορεί έτσι να επιτευχθεί μια συναίνεση».

Λίγες ώρες νωρίτερα, κατά την περιοδεία που έκανε σε πόλεις της βόρειας Γαλλίας που αποδείχθηκαν προπύργια της Λεπέν και όπου ο ίδιος ήρθε τρίτος ή και… τέταρτος σε ψήφους, πίσω από την ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού, τον ριζοσπάστη αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν αλλά και τον ακροδεξιό δημοσιογράφο Ερίκ Ζεμούρ, ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει σε πολίτες που είχαν σπεύσει να τον υποδεχθούν ότι «τα 65 έτη δεν είναι δόγμα».

«Μόνο για τις επόμενες γενεές»

«Δεν θα επιμείνουμε πεισματικά στο 65 σαν να πρόκειται για ένα μαγικό αριθμό. Ούτως ή άλλως δεν θα φθάναμε στην ηλικία αυτή συνταξιοδότησης πριν από το 2030. Θυμίζω ότι υπήρχε μια ρήτρα στην αρχική πρόβλεψή μας για να ξαναδούμε το ζήτημα όταν φτάσουμε στο 2027», είπε το βράδυ στην τηλεόραση ο Μακρόν.

Ο πρόεδρος και οι κυβερνήσεις που είχε διορίσει κατά την πρώτη θητεία του θεωρούν ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αποτελεί οικονομική αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων που συσσωρεύει διαρκώς το σύστημα. Ο αρχικός σχεδιασμός ανεστάλη το Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.

Στις αρχές Απριλίου ο ίδιος ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι ο νεότερος σχεδιασμός της μεταρρύθμισης θα είναι «διαφορετικός από εκείνον του 2017, διότι εν τω μεταξύ οι μακροοικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει». Ο Μακρόν τώρα υπόσχεται να υιοθετήσει ένα συνταξιοδοτικό καθεστώς «ενιαίο και πιο απλό», που θα αφορά «μόνο τις επόμενες γενεές». Όσους και όσες δεν έχουν γεννηθεί ακόμα δηλαδή, ή δεν έχουν φτάσει σε ηλικία για να ψηφίσουν…

Ειλικρίνεια που «σκοτώνει» ψήφους

Κάτι τέτοιες διατυπώσεις, ειλικρινείς μεν αλλά παρεξηγήσιμες, είναι που έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση στη γαλλική κοινή γνώμη ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι ο «πρόεδρος των πλουσίων». Έχει καταφέρει να δυσαρεστήσει ο οπαδός του «parlez vrai» (της συνήθειας να λέει την αλήθεια δηλαδή) και ψηφοφόρους της γκωλικής Δεξιάς. Αυτούς, δηλαδή, που προβάλλουν θεωρητικά ως οι πιο σίγουροι να για να τον ψηφίσουν στην τελική αναμέτρηση της 24ης Απριλίου.

Ο Ερίκ Σιοτί, επιφανές στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του οποίου η υποψήφια Βαλερί Πεκρές δεν κατάφερε να περάσει ούτε το κατώφλι του 5% των ψήφων, ξεκαθάρισε από την Κυριακή των εκλογών κιόλας ότι «δεν πρόκειται να ψηφίσει τον Μακρόν στο δεύτερο γύρο».

Σημειωτέον ότι η Πεκρές δεν έπιασε το 5%, αλλά συγκέντρωσε 1,68 εκατ. ψήφους, δηλαδή το 17,1% των ψήφων που πήρε στον πρώτο γύρο ο Μακρόν (9,8 εκατομμύρια). Αν δεν έχει εξασφαλίσει a priori και… sans voir την υποστήριξη όσων ψήφισαν την Πεκρές σε τίνος άλλου τους ψηφοφόρους μπορεί να ελπίζει ο Μακρόν, σε μια αναμέτρηση που όλα δείχνουν ότι θα «μετρήσει» και η τελευταία ψήφος;

Τώρα ο πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα ληφθούν υπόψη οι «μεγάλες καριέρες», όσοι δηλαδή έχουν μακρύ εργασιακό βίο, οι οποίοι «όντως θα πρέπει να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα». Επίσης υπενθύμισε κάτι που από το 2019 είχε υποσχεθεί, ότι για την έξοδο στη σύνταξη θα λαμβάνεται υπόψη η φύση της εργασίας του καθενός, αν δηλαδή εμπίπτει στα «βαρέα και ανθυγιεινά», όπως θα λέγαμε εδώ.

Την ίδια ώρα η Μαρίν Λεπέν επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι δεν πρόκειται να αυξήσει την κατώτατη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 έτη που είναι σήμερα. «Αν ήμουν ένας δημαγωγός και ενδιαφερόμουν μόνο να επανεκλεγώ, θα μπορούσα να σας υποσχεθώ μια μείωση στα 60 έτη», είπε στο BFMTV ο Μακρόν.

ΑΤΑ και κατώτατη σύνταξη

Πέρα από το καυτό ζήτημα της ηλικίας που το συζητά, ο Μακρόν υπόσχεται να συνδέσει «από αυτό το καλοκαίρι» το ύψος των συντάξεων με τον πληθωρισμό. Υποσχέθηκε δηλαδή Αυτόματη Τιμαριθμική Προσαρμογή (ΑΤΑ), όπως έχει κάνει εξάλλου και η τρικομματική κυβέρνηση του Βερολίνου.

Επίσης ο Μακρόν θέλει να θέσει ένα κατώτατο όριο 1.100 ευρώ μηνιαίως για τις πλήρεις συντάξεις. Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές συντάξεις, είπε ότι υποστηρίζει την υιοθέτηση συντελεστή αναπλήρωσης 85% του κατώτατου εθνικού μισθού (SMIC). Σημειωτέον ότι την 1η Μαΐου ο SMIC αναμένεται να αναπροσαρμοστεί με βάση τον πληθωρισμό κατά 2,4% έως 2,6% και να διαμορφωθεί στα 1.641 έως 1.647 ευρώ μικτά.

Την ίδια ώρα που έβαζε νερό στο κρασί του ο Μακρόν, ένας στενός συνεργάτης του και υπουργός, ο Ζιλιέν Ντενορμαντί, μιλώντας επίσης στη γαλλική τηλεόραση δεν απέκλειε τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί του τελικού σχεδίου αναμόρφωσης των συντάξεων.

Γνωρίζουν, ασφαλώς, ο Μακρόν, ο Ντενορμαντί και όλο το κυβερνητικό επιτελείο ότι η προσφυγή στην άμεση έκφραση της λαϊκής βούλησης θα είναι αποτελέσει την ταφόπλακα της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης των συντάξεων και την παραπομπή του όλου ζητήματος στις ελληνικές καλένδες.

«Πρόεδρος των πλουσίων»

Αν και επαρχιώτης και παιδί της μεσαίας τάξης, ο Μακρόν θεωρείται άνθρωπος της κοινωνικο-οικονομικής ελίτ της Γαλλίας. Ότι υποστηρίζει τα συμφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας και εν γένει των εχόντων και κατεχόντων. Η κριτική που ασκείται σε ό,τι αφορά τις συντάξεις για παράδειγμα, έχει να κάνει με το ότι η σκοπούμενη αύξηση στα 65 έτη δεν πλήττει τους μορφωμένους και καλύτερα αμειβόμενους εργαζόμενους, αλλά τις λαϊκές τάξεις.

Δεν πλήττει η αύξηση, υποστηρίζουν οι επικριτές της, όσους ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο στα 22 ή και στα 25 έτη λόγω πανεπιστημιακών σπουδών και μεταπτυχιακών. Αυτοί ούτως ή άλλως θα πρέπει να συμπληρώσουν μια 40ετία εργαζόμενοι για να πάρουν πλήρη σύνταξη. Πλήττει όσους μπαίνουν στην παραγωγή στα 18 έτη της ηλικίας τους ή και νωρίτερα και θα χρειαστεί να δουλέψουν τουλάχιστον 47 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.

Πέραν όλων αυτών, φαίνεται πως φροντίζουν ακόμα και τώρα κάποιοι να συντηρούν την ιδέα (ή την πεποίθηση ή το μύθο, δεν έχει σημασία), ότι ο Μακρόν είναι «πρόεδρος των πλουσίων».

Τη Δευτέρα για παράδειγμα, την ώρα που ο πρόεδρος περιόδευε στα εκλογικά προπύργια της Λεπέν και αναμιγνυόταν με το πλήθος για να «αφουγκραστεί το λαό» και για να δείξει πόσο ανθρώπινος και προσηνής είναι, η Ένωση Εργοδοτών της Γαλλίας (Medef) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι «υποστηρίζει την επανεκλογή του Μακρόν» και χτυπά το καμπανάκι του συναγερμού για τις «συνέπειες που θα είχε τυχόν εκλογή της Μαρίν Λεπέν για την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Ε, τέτοια «υποστήριξη» στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία μάλλον δεν την χρειάζεται ο Μακρόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα