Επιστροφή στην κανονικότητα. Από την αρχή της χρονιάς οι χρεοκοπίες των επιχειρήσεων σε ΗΠΑ και Γαλλία άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα – με ταχύ μάλιστα ρυθμό – καθώς τα προγράμματα στήριξης που είχαν εκπονήσει οι κυβερνήσεις της Ουάσιγκτον και του Παρισιού εκπνέουν και ο πακτωλός των κεφαλαίων που είχε διοχετευθεί προς τον επιχειρηματικό κόσμο για να ξεπεράσει τα δεινά της πανδημίας στερεύει.
Για τις ΗΠΑ η ελβετική τράπεζα UBS είναι λιγότερο απαισιόδοξη. Προβλέπει ότι την επόμενη πενταετία θα σκάσουν λιγότερα «κανόνια» συγκριτικά με όσα προέβλεπε το 2021. Αλλά αναγνωρίζει ότι οι μεταπανδημικές συνθήκες και εν γένει το περιβάλλον στον κόσμο των επιχειρήσεων και του λιανεμπορίου έχουν ήδη αλλάξει άρδην.
Το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον (και κυρίως το ευρωπαϊκό) θα επηρεαστεί επιπλέον και από άλλους αποσταθεροποιητικούς παράγοντες. Από τον πόλεμο στην Ουκρανία (ακόμα κι αν μείνει εντός ουκρανικών συνόρων…), από τη ζημιά που έχουν υποστεί η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και οι μεταφορές, που όπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί να περάσουν μήνες για να αποκατασταθεί. Και βεβαίως από τον πληθωρισμό που σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην καταναλωτική ζήτηση (περισσότερο επίσης στην Ευρώπη).
Ομοβροντίες στη Γαλλία
Στη Γαλλία η περίοδος της στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας «με κάθε κόστος», όπως ο ίδιος ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε τονίσει, και η εταιρική εποπτεία από κοινωνικούς οργανισμούς, όπως η Urssaf, τερματίζονται. Η εταιρεία συμβούλων Altares υπολόγισε ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 οι χρεοκοπίες γαλλικών επιχειρήσεων άγγιξαν τις 10.000 (ήταν 9.972 για την ακρίβεια). Σημείωσαν δηλαδή αύξηση κατά 34,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.
Και όμως, οι χρεοκοπίες είναι ακόμη πολύ λιγότερες συγκριτικά με τα προ της πανδημίας χρόνια. «Με αναγωγή σε δωδεκάμηνη βάση υπολογίζονται περί τις 30.800, ενώ στα τέλη του 2019 ήταν 52.000», σημειώνει στην οικονομική εφημερίδα «Les Echos» ο Τιερί Μιγιόν, επικεφαλής μελετών της Altares. «Έως την αρχή της χρονιάς οι γαλλικές επιχειρήσεις απολάμβαναν αδιακρίτως ένα κρατικό δίκτυ προστασίας. Έτσι κρατήθηκαν ζωντανές και εκείνες που αντιμετώπιζαν προβλήματα επιβίωσης προτού ακόμα ξεσπάσει η υγειονομική κρίση», πρόσθεσε ο γάλλος ερευνητής.
Νέοι, μικροί και ευάλωτοι
Το κύμα χρεοκοπιών στη Γαλλία σαρώνει κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις, όσες απασχολούν από 10 έως 49 εργαζομένους. Στην κατηγορία αυτή τα «κανόνια» αυξήθηκαν κατά 56% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Επίσης, σαρώνει τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, όσες συστάθηκαν την τελευταία πενταετία. Σχεδόν οι μισές χρεοκοπίες αφορούν την κατηγορία αυτή, ενώ το 20% του συνόλου των χρεοκοπιών αφορά εταιρείες που ιδρύθηκαν την τελευταία τριετία.
«Ασφαλώς η εκτίναξη του αριθμού των χρεοκοπιών δεν μπορεί να διαχωριστεί από τον εκρηκτικό ρυθμό δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, που πέρυσι έφθασαν το 1 εκατομμύριο στη Γαλλία», σημειώνουν οι ειδικοί της Altares.
Σε ό,τι αφορά τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι πλέον ευάλωτες στις αλλεπάλληλες κρίσεις επιχειρήσεις, αυτοί είναι η εστίαση, το λιανικό εμπόριο και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σε ιδιώτες, όπως είναι για παράδειγμα τα κομμωτήρια. Οι κλάδοι αυτοί παλεύουν από την αρχή της χρονιάς με τις πανδημικές φοβίες και με τις οικονομικές αβεβαιότητες που αναζωπύρωσε στην πελατεία τους η ακρίβεια. Πρόκειται άλλωστε για τους δύο παράγοντες που ευθύνονται για την υποτονική κατανάλωση στις αγορές όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και διεθνώς.
Η βαριά βιομηχανία επιδεικνύει για την ώρα αξιοσημείωτες αντοχές. Αλλά μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου οι κίνδυνοι για αύξηση των χρεοκοπιών και στον ευρύτερο κλάδο της βιομηχανίας και των κατασκευών έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς «τα βιβλία παραγγελιών των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων δεν γεμίζουν εύκολα», όπως σημείωσε ο Τιερί Μιγιόν.
Περιμένουν φορολογική «χειρονομία»
Επιπλέον, όλες οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον πολύ δύσκολα διλήμματα που έχουν να κάνουν με την ανάγκη να απορροφήσουν την εκτόξευση του λειτουργικού τους κόστους εξαιτίας κυρίως της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων, όπως σημειώνει ο διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Rexecode Ντενί Φεράν. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, εκείνο που περιμένουν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την επόμενη κυβέρνηση της Γαλλίας είναι μια «χειρονομία» σε επίπεδο φορολόγησης, προσθέτει ο Φεράν.
Πάντως, χάρη στο πρόγραμμα αρωγής «με κάθε κόστος», που εφάρμοσαν ο Εμμανουέλ Μακρόν και οι κυβερνήσεις του, αποτράπηκαν περί τις 6.400 χρεοκοπίες επιχειρήσεων στη Γαλλία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων Allianz Trade.
Σε κάθε περίπτωση οι χρεοκοπίες θα είναι εφέτος αυξημένες – αλλά όχι με το ρυθμό που αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Συγκεκριμένα, ο Τιερί Μιγιόν της Altares θεωρεί ότι το τρέχον έτος θα φθάσουν τις 35.000 από 28.400 που ήσαν πέρυσι, υπό την προϋπόθεση όμως ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα διαιωνιστεί».
Η Allianz Trade θεωρεί επίσης ως καθοριστικό παράγοντα τις εξελίξεις στην Ουκρανία και προβλέπει για τη Γαλλία από 31.000 έως 39.000 χρεοκοπίες το 2022, «ανάλογα με την αυστηρότητα των κυρώσεων που θα επιβληθούν στη Ρωσία».
Πιο αισιόδοξοι οι Αμερικανοί
Πιο μακριά από τα πεδία των μαχών και λιγότερο εξαρτημένοι από τη Ρωσία, οι Αμερικανοί δεν δείχνουν να επηρεάζονται πολύ από τον πόλεμο – τουλάχιστον σε επίπεδο ηθικού ή «καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης», όπως θα λέγαμε με οικονομικούς όρους.
Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτισμική ροπή των Αμερικανών προς τον καταναλωτισμό και τη λαχτάρα τους να κερδίσουν το χαμένο έδαφος μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, οι αναλυτές της UBS αναθεώρησαν αισθητά την περυσινή πρόβλεψή τους για 80.000 χρεοκοπίες και τώρα προβλέπουν «μόνο» 40.000 με 50.000 «λουκέτα» για την επόμενη πενταετία.
Η εκτίμηση αυτή είναι το αποτέλεσμα μελέτης περίπου 880.000 επιχειρήσεων που παρακολουθεί η UBS στην αμερικανική αγορά. Και προϋπόθεση ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα είναι 4% την επόμενη πενταετία.
Latest News
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων