Βαρύ ήταν το κόστος του πολέμου για το μέγα επενδυτικό fund της Νορβηγίας που παρουσίασε σημαντική ζημιά για το πρώτο τρίμηνο του έτους, το πρώτο τρίμηνο απωλειών από το 2020.

Το κυριότερο κρατικό fund του κόσμου με περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων κατέγραψε απώλειες ύψους 74 δισ. δολαρίων, καταρχάς λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και λόγω των τριγμών που προκάλεσαν τα νέα lockdown στην Κίνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Νικολάι Τάνγκεν, είχε προειδοποιήσει το νορβηγικό κοινό ήδη από τον Ιανουάριο πως η πολύχρονη σταθερή αναπτυξιακή πορεία του fund δύσκολα θα συνεχιστεί, χωρίς τότε να έχει καν ξεσπάσει ακόμη ο πόλεμος. Τελικά η γεωπολιτική αστάθεια έριξε βαριά τη σκιά της στις αγορές, μειώνοντας σημαντικά τις αποδόσεις του fund κυρίως από τις μετοχές που κατέχει και λιγότερο από την αγορά ομολόγων.

Κερδοφόρος ήταν μόνο ο κλάδος του real estate, αν και αναλογεί λιγότερο από το 3% των επενδύσεων του fund.
Ειδικά όσον αφορά τις επενδύσεις του στη Ρωσία, ουσιαστικά το fund αναγκάστηκε να τις διαγράψει συνολικά, καθώς ειδικά οι μετοχές των ρωσικών εταιρειών στα ξένα χρηματιστήρια… εξαϋλώθηκαν.

Το fund διέθετε ρωσικές μετοχές που άξιζαν 27 δισ. νορβηγικές κορώνες (ήτοι 3 δισ. δολάρια) στα τέλη του 2021, ποσό που στις αρχές Μαρτίου, ήτοι λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε ήδη καταρρεύσει στα 2,5 δισ. κορώνες (285 εκατ. δολάρια). Στο χαρτοφυλάκιο του ξεχώριζε ένα μερίδιο της τάξεως του 0,86% στην ενεργειακή Gazprom, ένα 0,75% στην κορυφαία τράπεζα Sberbank (αποτελώντας και τον κυριότερο ξένο μέτοχο της) και ένα 0,73% στην πετρελαϊκή Lukoil.

Θυμίζουμε πως το fund, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 για να αξιοποιεί τα κρατικά έσοδα από τον ενεργειακό κλάδο της χώρας, διαθέτει ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο περίπου 9.000 μετοχών. Από πέρυσι δε, για πρώτη φορά άρχισε να επενδύσει σημαντικά σε πράσινα project και εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή