Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επιτάχυναν περαιτέρω τον πληθωρισμό στη Γερμανία που σημείωσε νέο ρεκόρ 7,8% τον Απρίλιο έναντι 7,6% τον Mάρτιο.

Το ποσοστό αυτό ξεπερνά και τη μέση εκτίμηση του 7,6% τόσο των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Blοomberg, όσο και εκείνων που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι αναμένει ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 6,1% κατά τη διάρκεια του 2022, πριν επιβραδυνθεί στο 2,8% το επόμενο έτος. Μείωσε επίσης σημαντικά τις προβλέψεις του για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.

Αποκλιμάκωση στην Ισπανία

Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός έδειξε σημάδια ότι μπορεί οι τιμές να έφτασαν στην κορύφωσή τους και να ξεκινάει μια τροχιά αποκλιμάκωσης. Ο πληθωρισμός Απριλίου στη χώρα διαμορφώθηκε σε 8,3% από 9,8% τον Μάρτιο.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε αργότερα ότι εκτιμά πως η κορυφή της ανόδου των τιμών στην Ευρώπη είναι «πολύ κοντά».

Ο ίδιος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα επιδεινώνονται ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία στην Ασία, κάτι το οποίο δημιουργούσε προβλήματα ήδη πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή