Συνεχίζει να «καίει» εισοδήματα και οικονομικό κλίμα ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος ανήλθε τον Απρίλιο στο 9,4% (Eurostat). Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις 10 Μαΐου, οπότε η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει στοιχεία που ίσως ανεβάσουν την ακρίβεια σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Ηδη οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για το 2022 αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω, ανεβάζοντας τον μέσο πληθωρισμό στα επίπεδα του 5,6% από 1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Η αλματώδης άνοδος των ενεργειακών τιμών φέρνει τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ, με τις αναλύσεις να δείχνουν σενάρια για ετήσια αύξηση ακόμα και στο 11%. Το «μαύρο ρεκόρ» χτυπά το καταναλωτικό και οικονομικό κλίμα, με την πτώση να καταγράφεται στην αγορά και στους δείκτες.

Οι επιπτώσεις του πολέμου

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, οι προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο επιδεινώθηκαν τον Απρίλιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις, που ξεκίνησαν το φθινόπωρο, κλιμακώνονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι επιπτώσεις του πολέμου αποτυπώνονται κυρίως στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς μετά την έντονη πτώση του Μαρτίου, από το χαμηλό επίπεδο στο οποίο βρισκόταν, υποχώρησε περαιτέρω τον Απρίλιο. Ως αποτέλεσμα, βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2017.

Οι οικονομολόγοι καταγράφουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την αύξηση των ενεργειακών τιμών, καθότι δεν διαφαίνεται πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα λήξει σύντομα. Η σκιά της ακρίβειας πάνω στην οικονομία εκτιμάται ότι διαμορφώνει τις συνθήκες σε αγορά και κατανάλωση κατά τους επόμενους μήνες.

Τρόμο προκαλούν σενάρια για περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειακών τιμών και των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, που θα φτάσουν σε υψηλά διψήφια ποσοστά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μέχρι στιγμής οι πολιτικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων έχουν μετριάσει τις επιπτώσεις μόνο έως έναν βαθμό, ενώ ήδη έχουν κοπεί μονάδες από τις προβλέψεις για τη φετινή ανάπτυξη, η οποία πλέον υπολογίζεται για την Ελλάδα στο 3% από 4,5% προ πολέμου.

Την ίδια στιγμή στοιχεία του ΙΟΒΕ δείχνουν ότι το 49% των ελληνικών νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ σχεδόν οι μισοί καταναλωτές συνεχίζουν να προβλέπουν ότι θα προβούν σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες.

Στο λιανεμπόριο τροφίμων πάντως προετοιμάζονται για νέο γύρο ανατιμήσεων, καθώς σύμφωνα με τιμοκαταλόγους που λαμβάνουν από τους προμηθευτές τους περισσότεροι από 400 κωδικοί προϊόντων, ανάμεσά τους έλαια και λίπη, γαλακτοκομικά, κατεψυγμένα, όσπρια, δημητριακά, καφές, αναψυκτικά και κρασιά αλλά και είδη καθαρισμού και χαρτικά, είναι αυξημένοι από 10% έως και 50%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων