Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε την Τετάρτη μετά τη δημοσιοποίηση βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό που έδειξε ταχύτερη από την αναμενόμενη άνοδο των τιμών.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση καταγράφηκε ένα άλμα πάνω από το 3%, προτού η απόδοση υποχωρήσει κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,97%. Το 30ετές ομόλογο του Δημοσίου πρόσθεσε σχεδόν 5 μονάδες βάσης στο 3,083%.

«Η επιβεβαίωση της κορύφωσης του ετήσιου πληθωρισμού μετά την φαινομενικά ατελείωτη ανοδική πορεία θα μπορούσε να γίνει ευπρόσδεκτη από τις αγορές. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι οι αγορές θα απογοητευτούν – αυτή είναι μια ακόμη ανοδική έκπληξη για τον πληθωρισμό και υποδηλώνει ότι η επιβράδυνση θα είναι  αργή», δήλωσε στο CNBC ο Seema Shah, επικεφαλής στρατηγικής στην Principal Global Investors. «Το επίκεντρο θα αρχίσει σύντομα να μετατοπίζεται από το σημείο όπου ο πληθωρισμός κορυφώθηκε στο σημείο όπου διαμορφώθηκε και φοβόμαστε ότι θα φτάσει σε ένα άβολα υψηλό επίπεδο για τη Fed».

Στην Ευρώπη

Οι ομολογιακές αποδόσεις στην Ευρώπη επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά περίπου 2 μονάδες βάσης στο 1,018%, αφού αρχικά είχε διολισθήσει κάτω από το φράγμα του 1%, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας. «Πιστεύω ότι είναι φυσικό να δούμε τις αποδόσεις να αυξάνονται μετά από τα παραπάνω ισχυρά στοιχεία», ανέφερε ο Πήτερ Μακάλουμ, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινήθηκε στο 3,43% με το spread στις 241 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 2,43%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε στα 91 εκατ.ευρώ, με την ελληνική αγορά να ακολουθεί τη γενικότερη τάση.

Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν επίσης μετά τα στοιχεία του ΔΤΚ των ΗΠΑ, αλλά ήταν για τελευταία φορά κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν μιας εβδομάδας που σημειώθηκε νωρίτερα την ημέρα, στο 2,93%.

Διακυμάνσεις

Νωρίτερα στη συνεδρίαση, οι αποδόσεις σε ολόκληρο το νομισματικό μπλοκ υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους σε σχεδόν μια εβδομάδα, με τους επενδυτές να ανακουφίζονται από τα σημάδια ότι οποιαδήποτε αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι σταδιακή.

Η ΕΚΤ είναι πιθανό να τερματίσει το πρόγραμμα τόνωσης της αγοράς ομολόγων στις αρχές του τρίτου τριμήνου, ακολουθούμενη από μια αύξηση των επιτοκίων που θα μπορούσε να έρθει μόλις «λίγες εβδομάδες» αργότερα, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. 

«Το ένα μέρος του μηνύματος από την ΕΚΤ είναι ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο, αλλά το άλλο μέρος είναι ότι η πορεία θα είναι σταδιακή, κάτι που προτείνει και η Λαγκάρντ», δήλωσε ο Γιαν φον Γκέριτς, επικεφαλής αναλυτής της Nordea.

Η Γερμανία πούλησε 3,23 δισεκατομμύρια ευρώ 10ετών ομολόγων και η Πορτογαλία δημοπράτησε ομόλογα ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ που λήγουν το 2030.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές