Μόλις μία ημέρα μετά την κατάρρευση του TerraUSD, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια από την αγορά σταθερών νομισμάτων, σήμερα το μεγαλύτερο stablecoin, το Tether , υποχώρησε κάτω από το όριο του δολαρίου εν μέσω πανικού στα κρυπτονομίσματα.

Διαβάστε επίσης – Κρυπτονομίσματα: Περισσότερα από 200 δισ. δολ. έγιναν… καπνός σε ένα 24ωρο

Το stablecoin, η ισοτιμία του οποίου υποτίθεται ότι είναι σταθερή προς το δολάριο στη σχέση 1 προς 1, βυθίστηκε στα 95 σεντς.

Τα Stablecoins μοιάζουν με τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κόσμου των κρυπτονομισμάτων, που έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμεύουν ως ένα υγιές κατάστημα αξίας στο οποίο μπορούν να στραφούν οι επενδυτές σε περιόδους αστάθειας της αγοράς. Το Tether και το USDC, τα δύο μεγαλύτερα stablecoins, προορίζονται να υποστηρίζονται από ένα επαρκές χρηματικό ποσό που διατηρείται σε αποθεματικό για να διασφαλίζεται ότι οι καταθέτες μπορούν να λάβουν τα δολάριά, τους όταν θέλουν να κάνουν ανάληψη.

Τι συνέβη

Ωστόσο, υπάρχουν εδώ και καιρό ανησυχίες σχετικά με το εάν το tether έχει πράγματι αρκετά περιουσιακά στοιχεία για να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας για την προβλεπόμενη δέσμευση  της σχέσης του με το αμερικανικό νόμισμα. Η Tether, η ομώνυμη εταιρεία, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι όλα τα stablecoins της υποστηρίζονταν ένα προς ένα από δολάρια που διατηρούνται σε αποθεματικό.

Ωστόσο, μετά από διακανονισμό με τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, αποκαλύφθηκε ότι η Tether βασίστηκε σε μια σειρά άλλων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών χρεογράφων, μια μορφή βραχυπρόθεσμου, μη εξασφαλισμένου χρέους, για να υποστηρίξει το διακριτικό της. Η Tether έκτοτε μείωσε την ποσότητα εμπορικών χρεογράφων στα αποθέματά της και λέει ότι σχεδιάζει να μειώσει περαιτέρω τις διαθέσεις της με την πάροδο του χρόνου.

 Ντόμινο

Υπενθυμίζεται ότι χθες TerraUSD και το αδερφικό του token Luna, κατέγραψαν μεγάλη βουτιά. Πριν σπάσει τη σχέση του 1 προς 1, το TerraUSD ήταν το τρίτο μεγαλύτερο stablecoin με συνολική χρηματιστηριακή αξία 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πλέον έχει χάσει το περίπου 70% της αξίας του μέσα σε λίγες ώρες, ενώ πτώση κατά 90% κατέγραψε και το Luna, με ουκ ολίγους να μετρούν απώλειες δισεκατομμυρίων.

«Καταλαβαίνω ότι οι τελευταίες 72 ώρες ήταν εξαιρετικά δύσκολες για όλους σας—να ξέρετε ότι είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ με όλους σας για να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση και θα χτίσουμε το δρόμο μας για να βγούμε από αυτήν», έγραψε στο Twitter, ο Do Kwon, ο Νοτιοκορεάτης προγραμματιστής που δημιούργησε το TerraUSD .

Τα Stablecoins έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία δύο χρόνια και άνθρωποι της αγοράς τα χαρακτηρίζουν «ως το γράσο που κινεί τα γρανάζια του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων». Οι επενδυτές προτιμούν να αγοράζουν νομίσματα όπως bitcoin, Ether και dogecoin χρησιμοποιώντας ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που είναι συνδεδεμένα με το δολάριο, επειδή όταν αγοράζουν ή πωλούν, η τιμή κινείται μόνο από τη μία πλευρά. Επιτρέπουν επίσης τις γρήγορες συναλλαγές χωρίς τους χρόνους διακανονισμού που σχετίζονται με τα νομίσματα που έχουν εκδοθεί από κυβερνήσεις, κάτι που μπορεί να διαρκέσει ημέρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News