Τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαφνη, κάθετη πτώση των πωλήσεων ηλεκτρονικών προϊόντων διεθνώς έκρουσε ο επικεφαλής της κορυφαίας εταιρείας ημιαγωγών στον κόσμο, προειδοποιώντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα νέα lockdowns στην Κίνα έχουν φοβίσει τους καταναλωτές και έχουν αρχίσει να επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα των δαπανών.

Συγκεκριμένα, ο CEO της κινεζικής Semiconductor Manufacturing International (SMIC) Ζάο Χαϊτζούν, μιλώντας σε επενδυτές, σχολίασε πως η ζήτηση για κινητά τηλέφωνα, προσωπικούς υπολογιστές, αλλά και οικιακό ηλεκτρονικό εξοπλισμό βρίσκεται σε δραστική πτώση τους τελευταίους μήνες και δεν φαίνεται μάλιστα να υπάρχει η προοπτική για ανάκαμψη της.

«Δεν βλέπουμε ένα τέλος στις καθοδικές τάσεις στους κλάδους αυτούς» τόνισε ο Ζάο, επισημαίνοντας την μεγάλη έκθεση των μεγάλων εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου στην Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και την αρνητική επίδραση που προκαλεί η διαταραχή της κινεζικής αγοράς λόγω των νέων lockdowns.

Η ίδια η SMIC ανακοίνωσε ρεκόρ πωλήσεων και κερδών για το πρώτο τρίμηνο του 2022, όμως προειδοποίησε πως ο ρυθμός της κερδοφορίας θα υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 3% κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Προ ημερών η Foxconn, η κατασκευάστρια των iPhones της Apple με έδρα την Ταϊβάν προειδοποίησε πως η υποχώρηση της ζήτησης για τον κλάδο σε συνδυασμό με τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα οδηγήσουν πιθανότατα σε πτώση των εσόδων της για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Και βέβαια η ίδια η Apple έχασε χθες τα σκήπτρα της μεγαλύτερης σε αξία εταιρείας στον κόσμο, καθώς η συνεχιζόμενη πτώση της μετοχής της, συνολικά σε ποσοστό 20% από τις αρχές της χρονιάς, έχει συρρικνώσει την χρηματιστηριακή της αξία. Την πρωτιά στη θέση της Apple κατέκτησε η σαουδαραβική πετρελαϊκή Aramco.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή