Την πρόθεσή της για την αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα αναμένεται να επιβεβαιώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σήμερα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντώνται στο Άμστερνταμ, βγαίοντας για πρώτη φορά εκτός Φρανκφούρτης από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η άνοδος

Ενώ ο πληθωρισμός για τη ζώνη του ευρώ των 19 μελών έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Μάιο, μια αύξηση επιτοκίων θα επέλθει μόνο τον Ιούλιο καθώς η ΕΚΤ πρέπει πρώτα να τερματίσει επίσημα τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων της, σύμφνω με τις αποφάσεις της

Το βασικό ερώτημα είναι πόσο επιθετική θα είναι η πολιτική της ΕΚΤ κατά τους επόμενους μήνες, καθότι ορισμένοι αναλυτές έχουν αλλάξει τις εκτιμήσεις τους, «ποντάροντας» σε μεγαλύτερη αύξηση το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

«Μερικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ήδη ανοιχτά σε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης», δήλωσε ο Mark Wall, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.

Αναθεώρηση προβλέψεων

Η ΕΚΤ αναμένεται επίσης να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, με τον αριθμό του πληθωρισμού για το 2024 πιθανότατα να αγγίζει το 2%.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός είναι η κύρια ανησυχία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Αντίδραση αγορών

Οι αγορές ομολόγων έχουν ήδη αντιδράσει στην επερχόμενη ολοκλήρωση  της αγοράς περιουσιακών στοιχείων και έχουν επανεκτιμήσει τους διάφορους κινδύνους που συνδέονται με τις διάφορες χώρες της ευρωζώνης.

Ως αποτέλεσμα, η διαφορά μεταξύ γερμανικών και ιταλικών ομολόγων διευρύνθηκε. Το 10ετές spread ήταν πάνω από 200 μονάδες βάσης τη Δευτέρα, σε σύγκριση με λιγότερο από 140 μονάδες βάσης στην αρχή του έτους

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή