Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο πληθωρισμός δεν θα είναι πρόβλημα δεκαετίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι δαπάνες της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη διάσωση της COVID-19 συνέβαλαν μόνο «μετρίως» στις αυξήσεις των τιμών.

Η Γέλεν, απαντώντας σε ερωτήσεις νομοθετών για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ομολόγησε είπε ότι οι πρόσφατες μετρήσεις άνω του 8% ήταν «απαράδεκτες» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επανέλαβε ότι ο στόχος πληθωρισμού 2% είναι «κατάλληλος στόχος» για την Federal Reserve.

«Δεν βλέπω κανέναν τρόπο με τον οποίο ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αναδειχθεί σε πρόβλημα δεκαετίας», είπε η Αμερικανίδα υπουργός στην Επιτροπή Τρόπων και Μέσων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ απαντώντας σε ερώτηση γιατί ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν τον πληθωρισμό ως ένα πιο ενσωματωμένο πρόβλημα που μπορεί να αφήσει εκατομμύρια συνταξιούχους με σταθερό εισόδημα σε συνθήκες φτώχειας.

Μιλώντας μία ημέρα πριν στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας είπε ότι ο υψηλός πληθωρισμός πιθανότατα θα συνεχιστεί – αν και ήλπιζε ότι σύντομα θα υποχωρήσει – και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πιθανότατα θα αυξήσει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο 4,7% για φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα είχε πει ότι έκανε «λάθος» στην περσινή της εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα ήταν πιο παροδικός και θα εξασθενίσει πιο γρήγορα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο πάνελ της Βουλής, όπως και οι ομόλογοί τους στη Γερουσία, τη ρώτησαν επανειλημμένα εάν το μέτρο ανακούφισης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον COVID-19 γνωστό ως Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης ήταν η βασική αιτία του υψηλού πληθωρισμού.

«Αυτές οι δαπάνες παρήγαγαν εξαιρετικές ανταμοιβές για τους Αμερικανούς και συνέβαλαν μέτρια στον πληθωρισμό», είπε η Γέλεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως