Σύγχυση και πολλά ερωτηματικά προκάλεσε την Πέμπτη η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να ανοίξει την πλατφόρμα διενέργειας της τέταρτης δόσης, για όσους είναι πάνω από 30 χρονών.

Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία συμπίπτει χρονικά με το σφυροκόπημα του κοροναϊού στη χώρα μας, και δεν θα προκαλούσε πολλά ερωτηματικά  αν δεν συνοδευόταν από την αφοπλιστική παραδοχή, πως τα επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης είναι επί του παρόντος ελλιπή.

Κατά συνείδηση

Με άλλα λόγια, τη στιγμή που το ένα στα τρία τεστ στη Σαντορίνη βγαίνει θετικό, και στη Μύκονο το αντίστοιχο ποσοστό σκαρφαλώνει στο 51%, η Επιτροπή ανοίγει την πλατφόρμα καλώντας τον πληθυσμό της χώρας ηλικίας, 30 – 59 ετών να πράξει κατά συνείδηση.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Εισήγηση για τέταρτη δόση του εμβολίου σε όλους άνω των 30 ετών

Και ενώ μέχρι πριν λίγες ώρες, το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωνε μέσω της αναπληρώτριας υπουργού, Μ. Γκαγκα, ότι δεν εξετάζεται τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό, η Επιτροπή Εμβολιασμών, με την ανακοίνωση για το άνοιγμα της πλατφόρμας φάνηκε να προχωρά μονομερώς, είτε σε κάθε περίπτωση, να μην βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο.

Επιτάθηκε η σύγχυση

Μάλιστα η σύγχυση επιτάθηκε από τον τρόπο που τεκμηρίωσαν ορισμένα μέλη της Επιτροπής την απόφαση για το άνοιγμα της πλατφόρμας: Πολύς κόσμος ζητούσε να εμβολιαστεί βλέποντας τα κρούσματα να ανεβαίνουν.

Η αλήθεια είναι ότι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, συνεχώς μεταβάλλονται τις τελευταίες μέρες, και ο αριθμός των θανάτων την Πέμπτη έφτασε τους 17 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 17.000.

Και ενώ ήδη πολλοί επιστήμονες διαβλέπουν κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και μεγαλύτερο αριθμό νεκρών τις επόμενες μέρες, οι αρμόδιες Αρχές δεν κάνουν νύξη για λήψη κάποιου μέτρου, όπως η χρήση μάσκας, αλλά επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο πως η όποια επίπτωση επιφέρει η πανδημική έξαρση θα είναι διαχειρίσιμη από τα νοσοκομεία.

Κίνδυνοι από το παράθυρο

Ετσι, αντί για την ενθάρρυνση ή την επαναφορά της χρήσης μάσκας σε ειδικές περιπτώσεις, ως το πιο εύκολο και αποτελεσματικό μέτρο, οι Αρχές ανοίγουν το παράθυρο εμβολιασμού του πληθυσμού, ενημερώνοντας μεν για την αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης αλλά χωρίς να παρέχουν ταυτόχρονα δεδομένα για τους όποιους κινδύνους μπορεί να επιφέρει στην υγεία του κόσμου, ένας ακόμη εμβολιασμός.

 Τι ανακοίνωσε η Επιτροπή:

Σχετικά με τα  άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν.

Διαβάστε επίσης: Πλεύρης: Ελεγχόμενη η αύξηση των κρουσμάτων – Τι είπε για πιθανά νέα μέτρα

Μετά το Ισραήλ, η Ελλάδα

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής μόνο το Ισραήλ έχει χορηγήσει τέταρτη δόση σε όλους τους ενηλίκους, ωστόσο στη συνέχεια μεγάλη μελέτη έδειξε πως η 4η δόση δεν επαρκεί για την πρόληψη μόλυνσης από την Όμικρον. Κοροναϊός: Κατάφερε να βγει από τη ΜΕΘ μετά από 154 ημέρες

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πάντως έχουν χορηγήσει την τέταρτη δόση στους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως έγινε και με την Ελλάδα.

Σε άλλη γραμμή

Η υφυπουργός του υπουργείου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, όσο και αρκετοί ειδικοί τόνιζαν πρόσφατα πως δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό, ενώ όσοι ήταν υπέρ αυτού του μέτρου επισήμαναν πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε από Σεπτέμβρη που θα υπήρχε νέα έξαρση του ιού.

Η υφυπουργός Υγείας τόνισε στην ΕΡΤ πως δεν εξετάζεται τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό.

Συγκεκριμένα είχε δηλώσει:

«Μιλώντας για την 4η δόση σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα αυτές τις μέρες που φαίνεται πως διανύει το 6ο πανδημικό κύμα,  το παράδειγμα που έχουμε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πως δεν έχει ανοίξει τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό.Η μόνη χώρα που άνοιξε την 4η δόση στην περιοχή μας είναι το Ισραήλ, που έβαλε εμβόλια πολύ νωρίς και άνοιξε την κοινωνία πολύ νωρίς. Η δική μας επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν συζητάει άνοιγμα της 4ης δόσης για τον γενικό πληθυσμό».

Σφυροκόπημα

Σε κάθε περίπτωση, και εκτός από την Αττική, στη νησιωτική χώρα έχει ήδη ξεκινήσει το… σφυροκόπημα του πανδημικού ιού. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι και πάλι στη Σαντορίνη την τελευταία εβδομάδα ένα στα τρία τεστ προκύπτει θετικό, όταν στη Μύκονο το αντίστοιχο ποσοστό σκαρφαλώνει στο 50,89%, ενώ και στη Μήλο ξεπερνά το 30%. Κοροναϊός: Πώς η άρση των μέτρων γέννησε το 6ο κύμα – Σε θάλασσα θετικότητας τα ελληνικά νησιά

Υπό τα δεδομένα αυτά δεν προκαλεί έκπληξη πως ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα, καθώς, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εκτιμάται σε 1,32, κάτι που σημαίνει ότι σε κάποιες περιοχές φτάνει το 1,22, ενώ σε άλλες εκτινάσσεται σε 1,56. Δηλαδή, 100 άτομα θετικά στον κοροναϊό θα μεταδώσουν τον ιό σε ακόμη 150 και ούτω καθεξής.

Υπάρχουν νέα μέτρα;

Μοιραία το ερώτημα που ζητεί επιτακτικά απάντηση είναι εάν, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιβληθούν εκ νέου μέτρα. Ενα πρώτο στίγμα έδωσε εχθές ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όταν, μιλώντας στην ΕΡΤ, διευκρίνισε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθουν μέτρα, διότι μας απασχολούν τα κρούσματα σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ». Κοροναϊός: «Φωνές» για επιστροφή της μάσκας – «Καμπανάκι» για την αύξηση κρουσμάτων και φόβοι για νέο κύμα

Και πρόσθεσε με νόημα πως εάν υπάρξουν μέτρα, αυτά δεν θα είναι οριζόντια, όπως κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, καθώς εφεξής η χώρα έχει εισέλθει στην περίοδο συνύπαρξης με τον SARS-CoV-2.

Χρυσή τομή

Αναζητώντας τη «χρυσή τομή» και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, φαίνεται διστακτικός, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα πιθανής επιστροφής στην υποχρεωτικότητα των μέτρων εν μέσω τουριστικής περιόδου: «Η Ελλάδα ήταν η χώρα που διατήρησε τους περιορισμούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με άλλες. Οταν, όμως, διαπιστώθηκε μεγάλη αποκλιμάκωση και εντός των συνόρων, ήταν αδύνατον να συντηρήσεις την υποχρεωτικότητα. Σήμερα, λοιπόν, και δεδομένου πως η χρήση μάσκας έχει καταργηθεί σχεδόν παντού, δεν μπορείς να την επαναφέρεις στην Ελλάδα. Το μέτρο δεν θα τηρούνταν από τους τουρίστες και ενδεχομένως ούτε από τους πολίτες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».