Με την αγορά να μην καταφέρνει να “αντισταθεί” στις ισχυρές πιέσεις της Εθνικής πρωτίστως και αρκετών άλλων δεικτοβαρών δευτερευόντως, τελικά έσπασε το ανοδικό του σερί, δοκιμάζοντας και πάλι τον κινητό μέσο των 200 ημερών.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε στο -0,31% και στις 867,51 μονάδες, με τον τζίρο να περιορίζεται στα 57 εκατ. ευρώ.
Η αγορά έμεινε πιστή στο μοτίβο των μικρών διακυμάνσεων σε επίπεδο γενικού δείκτη και των διαφοροποιήσεων σε επίπεδο τίτλων, το οποίο ακολουθεί από την αρχή της εβδομάδας, χωρίς σήμερα να καταφέρνει να κλείνει θετικά. Και μπορεί η αίσθηση που αφήνει να είναι θετική, όμως αφήνει καθημερινά πολλά ερωτηματικά για την κατεύθυνση της επόμενης ημέρας, συντηρώντας παράλληλα και το κλίμα της επιφυλακτικότητας.
Κατοχύρωση μέρους των κερδών
Είναι λογικό πολλά χαρτοφυλάκια να προχωρούν σήμερα σε κατοχύρωση μέρους των κερδών του προηγούμενου διαστήματος, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο γενικός δείκτης μέτρησε 12 ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 13. Και μπορεί ο απολογισμός να μην είναι μεγάλος, αλλά σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας, όπως αυτή που διανύουμε, η επιφυλακτικότητα και ο περιορισμός του ρίσκου είναι οι βασικοί οδηγοί στις επενδυτικές στρατηγικές.
Σύμφωνα μάλιστα με την Trader24, παρά την αυξημένη, συγκριτικά με τον χαμηλό μέσο όρο πολλών ημερών, συναλλακτική δραστηριότητα, είναι προφανές ότι εκλείπει ένας, ή πολλοί καταλύτες που θα προσδώσουν ρυθμό, σε ένα Χρηματιστήριο που αναμένει “οδηγίες” από τη Wall Street, πάντα όμως εξαιρετικά ανθεκτικό σε σχέση με τις λοιπές μεγάλες αγορές. Αυτό εξάλλου αποτυπώνεται και στο μόλις -2,60% από 1/1 του ΓΔ, σε αντίθεση με το -15% του γερμανικού DAX40 και το -14% του S&P500.
Διαβάστε ακόμα: Ο Γενικός Δείκτης περιμένει υπομονετικά το τρένο της ανόδου
Όπως προσθέτει η Trader24, οποιαδήποτε επιστροφή με ήπιες ρευστοποιήσεις έως και τις 840 μονάδες συνιστά σήμα επανατοποθέτησης για το υπόλοιπο της κίνησης, με ζώνη υποδοχής τις 880, προφανώς συνδέοντας τα ευρήματα με το μακροοικονομικό πλαίσιο, το οποίο καταλύεται από τις μεταστρεφόμενες νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, έναν κόσμο που έχει πληθωριστεί επικίνδυνα.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, η Εθνική ξεχώρισε με το -3,75% που σημείωσε, ενώ σημαντικές ήταν οι πιέσεις σε ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Eurobank, Σαράντης και ΔΕΗ. Πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Titan και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ αντίθετα ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, ΟΛΠ και ΟΤΕ. Σημαντικές στηρίξεις παρείχαν με τα κέρδη τους οι Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Motor Oil, Coca Cola και Quest.
Latest News
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Με μικρές απώλειες έσπασε το ανοδικό σερί το ΧΑ - Πιέστηκαν οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να βρει άμυνες για να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
Τέλος εποχής για την Fieratex από το ΧΑ - Διαγράφεται από το ταμπλό
H Fieratex τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών - Δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2024