Mείωση κατά 0,9% σημείωσε ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε μηνιαία βάση, καταγράφηκε αύξηση  κατά 0,3% τον Ιούλιο του 2022 τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022. Να εημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2022, ο όγκος του λιανικού εμπορίου είχε καταγράψει μείωση κατά 1,0% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.

Σύγκριση ανά κλάδο λιανικής και ανά κράτος μέλος

Στην ευρωζώνη, τον Ιούλιο του 2022, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 0,4% για τα καύσιμα αυτοκινήτων και κατά 0,1% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό, ενώ μειώθηκε κατά 0,4% για τα μη εδώδιμα προϊόντα.

Στην ΕΕ, καταγράφηκε αύξηση κατά 0,3% στα καύσιμα αυτοκινήτων, και μείωση κατά 0,2% στα μη εδώδιμα προϊόντα και κατά 0,1% στα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις του συνολικού όγκου λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Γερμανία (+1,9%), την Ολλανδία (+1,7%), το Λουξεμβούργο και την Πολωνία (και οι δύο +1,5%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν σε Αυστρία (-1,8%), Φινλανδία (-1,7%) και Ισπανία (-1,0%).

Σε ετήσια βάση, ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 2,4% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και κατά 0,9% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 0,6% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Στην ΕΕ, καταγράφηκε μείωση κατά 2,0% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και κατά 0,7% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αύξηση σημείωσε κατά 1,3% ο κλάδος καυσίμων αυτοκινήτων.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις του συνολικού όγκου λιανικού εμπορίου σημειώθηκαν στη Δανία (-7,7%), το Λουξεμβούργο (-6,3%) και την Ιρλανδία (-5,6%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Σλοβενία (+25,0%), τη Μάλτα (+9,0%) και την Πολωνία (+7,6%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή