Την πλειοψηφία των μετοχών του διυλιστηρίου PCK Schwedt ενδιαφέρεται να αποκτήσει η πολωνική εταιρεία διύλισης πετρελαίου PKN Orlen, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters. Πρόκειται για την θυγατρική εταιρεία της ρωσικής Rosneft που η Γερμανία έχει θέσει υπό κρατικό έλεγχο,

Η Βαρσοβία έχει δηλώσει ότι ο τερματισμός της ρωσικής ιδιοκτησίας του διυλιστηρίου ήταν προϋπόθεση για τον δυνητικό εφοδιασμό του με πετρέλαιο μέσω θαλάσσης, και πιο συγκεκριμένα μέσω του τερματικού σταθμού στο Γκντανσκ, αλλά και μέσω πολωνικών αγωγών, για την αντικατάσταση του ρωσικού αργού.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Υπό ομοσπονδιακή εποπτεία η Rosneft Deutschland

Το κρατικά ελεγχόμενο διυλιστήριο PKN Orlen αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση λέγοντας ότι ανακοινώνει προγραμματισμένα ή υλοποιημένα έργα και επενδύσεις όταν ληφθούν αποφάσεις.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε το γραφείο Τύπου του διυλιστηρίου, απαντώντας σε ερώτηση του Reuters.

Διαβάστε επίσης: Τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου ανακάλυψε η Ρωσία στην Αρκτική

Το υπουργείο Κλίματος της Πολωνίας και το Υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας αρνήθηκαν επίσης να προβούν σε κάποιο σχολιασμό.

Το διυλιστήριο, το οποίο ανήκε κατά πλειοψηφία στη Rosneft, ήρθε αντιμέτωπο με την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να εξαλείψει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους, εν μέσω ευρωπαϊκών κυρώσεων με στόχο να επιφέρει πλήγμα στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Πολωνική υποστήριξη

Η Γερμανία χρειάζεται την πολωνική υποστήριξη για να προμηθεύσει το διυλιστήριο με πετρέλαιο μέσω του Γκντανσκ.

Το διυλιστήριο της Rosneft ήταν η πηγή του 90% των καυσίμων του Βερολίνου και έχει λάβει όλο το αργό του από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Druzhba από τότε που κατασκευάστηκε το εργοστάσιο τη δεκαετία του 1960.

Το διυλιστήριο, που τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο βάσει του γερμανικού νόμου για την ενεργειακή ασφάλεια, μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί αλλά όχι με πλήρη δυναμικότητα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας την Παρασκευή.

«Υπάρχει ένα ερώτημα εάν το διυλιστήριο Schwedt θα προσαρμοστεί στο μη ρωσικό αργό χωρίς απώλειες στις αποδόσεις παραγωγής, αλλά εάν πρόκειται για αγορά με ευκαιρίες, ίσως αξίζει να εξεταστεί», δήλωσε στο Reuters ο Michal Kozak, ανώτερος αναλυτής μετοχών στην Trigon brokerage.

Πακέτο 1 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή ο γερμανός πρωθυπουργός Ολαφ Σολτς, ανακοινώνοντας «πακέτο για το μέλλον» ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την περιοχή του Σβεντ στο Βραδεμβούργο, όπου βρίσκεται το διυλιστήριο PCK της Rosneft, υποσχέθηκε ότι η τοποθεσία και οι θέσεις εργασίας είναι πλέον εξασφαλισμένες.

«Κανείς στο διυλιστήριο PCK δεν πρέπει να ανησυχεί για τη δουλειά του», δήλωσε και πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο των επενδύσεων στην περιοχή, θα αναβαθμιστεί ο αγωγός από το Σβεντ προς το Ροστόκ, ενώ θα προωθηθούν και οι φιλικότερες προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας, «για ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον» στα κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή