Μία από τις «παράπλευρες απώλειες» του πλειστηριασμού ενός ακινήτου, είναι και η τύχη της μίσθωσης μετά τη διενέργειά του, αναφέρει η καναλωτική οργάνωση Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.

Μ’ άλλα λόγια, προστατεύεται ο ενοικιαστής από την υπάρχουσα μίσθωση ή βρίσκεται προ εκπλήξεων και ανατροπών στην οικογενειακή ή στην επιχειρηματική του κατάσταση;

Διαβάστε επίσης: Κόστος στέγασης: Οι 8 στους 10 ενοικιαστές δίνουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους – Το μυστήριο της Αθήνας

Όπως τονίζεται στη σχετική ενημέρωση «δυστυχώς, μετά από την 1.1.2022, αν το ακίνητο που πλειστηριάστηκε ήταν μισθωμένο για επιχειρηματικό σκοπό, αυτός που το απέκτησε από τον πλειστηριασμό έχει δικαίωμα να καταγγείλει τη μίσθωση, οπότε αυτή λύεται μετά την πάροδο 6 μηνών από την καταγγελία».

Διαβάστε επίσης: Πρώτη κατοικία: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Κατοικίες

Αν πάλι το ακίνητο που πλειστηριάστηκε ήταν μισθωμένο ως κατοικία, αυτός που το απέκτησε από τον πλειστηριασμό έχει επίσης δικαίωμα να καταγγείλει τη μίσθωση οπότε η μίσθωση λύεται μετά την πάροδο 6 μηνών από την καταγγελία.

Στην περίπτωση της μίσθωσης κατοικίας, η καταγγελία της μίσθωσης δεν μπορεί να γίνει πριν παρέλθει η ελάχιστη διάρκεια μίας μίσθωσης κατοικίας, που είναι 3 χρόνια.

Συνέχεια της μίσθωσης

Εννοείται βέβαια ότι ο νέος ιδιοκτήτης, αν θέλει, μπορεί να συνεχίσει τη μίσθωση εισπράττοντας έκτοτε τα ενοίκια, αφού με τον πλειστηριασμό υπεισέρχεται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του εκμισθωτή.

Υπενθυμίζεται ότι, αν ο ιδιοκτήτης νοικιάσει το ακίνητο σε τρίτο μετά την επιβολή της κατάσχεσης (και πριν από τον πλειστηριασμό) ή απλώς του παραχωρήσει τη χρήση με βάση άλλη έννομη σχέση, αυτή μπορεί να καταγγελθεί από τον υπερθεματιστή (αυτόν που το απέκτησε από τον πλειστηριασμό) μέσα σε προθεσμία 2 μηνών από τη μεταγραφή της περίληψης της κατακυρωτικής έκθεσης. Με την καταγγελία αυτή η μίσθωση ή άλλη έννομη σχέση λύεται μετά από 2 μήνες.

Οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με πλειστηριασμένα ακίνητα μπορούν να επικοινωνούν με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κοινωνία