Οι χώρες της Δύσης, σύμφωνα με το Reuters, κατηγόρησαν τη Δευτέρα τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την απειλή βόμβας με πυρηνικό υλικό ως πρόσχημα για την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Με τις ουκρανικές δυνάμεις να προελαύνουν στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Χερσώνας, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu τηλεφώνησε στους ομολόγους της Δύσης την Κυριακή για να τους πει ότι η Μόσχα υποπτεύεται ότι το Κίεβο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη λεγόμενη «βρώμικη βόμβα».

Σε κοινή τους δήλωση, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσαν ότι απορρίπτουν τους ισχυρισμούς και επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία.

«Οι χώρες μας κατέστησαν σαφές ότι όλοι απορρίπτουμε τους δημοσίως ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει βρώμικη βόμβα στο έδαφός της», ανέφεραν. «Ο κόσμος θα έβλεπε κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί αυτός ο ισχυρισμός ως πρόσχημα για κλιμάκωση».

Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία καταγγέλλει «κλοπή» των μισών αποθεματικών της σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα

«Σημάδι ότι η Μόσχα σχεδιάζει η ίδια μια τέτοια επίθεση»

Σε ομιλία του μέσα στην νύχτα, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy είπε ότι ο ρωσικός ισχυρισμός είναι ένα σημάδι ότι η Μόσχα σχεδιάζει η ίδια μια τέτοια επίθεση και ότι θα κατηγορήσει την Ουκρανία.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι οι άλλοι δεν φαίνεται να πιστεύουν τις κατηγορίες των Ρώσων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε σε ενημέρωση τη Δευτέρα: «Η δυσπιστία τους δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απειλή… Η απειλή είναι προφανής».

Διαβάστε επίσης:  Πυρηνικά: Το τρελό παιχνίδι του Πούτιν

Εκκένωση εδαφών

Η Ρωσία έδωσε εντολή στους αμάχους να εκκενώσουν τα εδάφη που ελέγχει στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν από τις αρχές αυτού του μήνα, λίγο αφότου η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι προσάρτησε την περιοχή. Μια ρωσική ήττα εκεί θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της Μόσχας στον πόλεμο. Η Χερσώνα είναι η μόνη μεγάλη πόλη που έχει καταλάβει η Ρωσία ακέραιη μετά την εισβολή της τον Φεβρουάριο και το μοναδικό της προπύργιο στη δυτική όχθη του Ντνίπρο, που διχοτομεί την Ουκρανία. Η Χερσώνα έχει τον έλεγχο της πύλης εισόδου προς την Κριμαία, τη χερσόνησο που κατέλαβε η Ρωσία και ισχυρίστηκε ότι προσάρτησε το 2014.

Οι αρχές που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία στη Χερσώνα ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι οι άνδρες που μένουν πίσω θα έχουν την επιλογή να ενταχθούν σε στρατιωτική μονάδα αυτοάμυνας. Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι εξαναγκάζει άνδρες στις κατεχόμενες περιοχές να ενταχθούν σε στρατιωτικούς σχηματισμούς, ένα έγκλημα πολέμου σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα