Έτοιμες να επιχειρήσουν σε συνθήκες ραδιενεργού μόλυνσης δηλώνει η Μόσχα ότι είναι οι δυνάμεις της στην Ουκρανία, συνεχίζοντας να κατηγορεί το Κίεβο ότι σχεδιάζει να πυροδοτήσει μια «βρώμικη βόμβα», κάτι που η ουκρανική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά.

Πρόκειται για την πρώτη συγκεκριμένη δήλωση της Μόσχας περί αλλαγής της επιχειρησιακής κατάστασης των στρατευμάτων της στην Ουκρανία, μετά από εβδομάδες απειλών από πλευράς Κρεμλίνου, ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα – συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων επαρχιών που απέσπασε με «δημοψηφίσματα» από την Ουκρανία – κάνοντας χρήση ακόμα και πυρηνικών όπλων.

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι: Αν η Ρωσία χτυπήσει στο Κίεβο, η Δύση να επιτεθεί στο Κρεμλίνο

Η «βρώμικη βόμβα»

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, ανέφερε στους δυτικούς ομολόγους του την Κυριακή ότι η Μόσχα πιστεύει πως η Ουκρανία ετοιμάζεται να πυροδοτήσει μια τέτοιου είδους βόμβα, μια συσκευή δηλαδή που χρησιμοποιεί συμβατικά εκρηκτικά συσκευασμένα μαζί με ραδιενεργό υλικό για να διασπείρει τη μόλυνση σε μια ευρεία περιοχή.

Ο επικεφαλής των δυνάμεων πυρηνικής, βιολογικής και χημικής προστασίας της Ρωσίας, αντιστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, δήλωσε σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης τη Δευτέρα ότι στόχος μιας τέτοιας επίθεσης θα ήταν να επιρρίψουν την ευθύνη για την προκύπτουσα ραδιενεργό μόλυνση στη Ρωσία, κατηγορώντας την ότι πυροδότησε ένα πυρηνικό όπλο χαμηλής ισχύος.

Η Ουκρανία θέλει να παρουσιάσει τη Ρωσία ως «πυρηνικό τρομοκράτη», είπε. «Ο στόχος της προβοκάτσιας θα ήταν να κατηγορηθεί η Ρωσία για χρήση όπλου μαζικής καταστροφής στο ουκρανικό στρατιωτικό θέατρο και με τον τρόπο αυτό να ξεκινήσει μια ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία στον κόσμο, με στόχο την υπονόμευση της εμπιστοσύνης στη Μόσχα».

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Το 86% υπέρ της συνέχισης της ένοπλης αντίστασης στην ρωσική εισβολή

«Το υπουργείο Άμυνας έχει προχωρήσει σε εργασίες για την αντιμετώπιση πιθανών προκλήσεων από την ουκρανική πλευρά: δυνάμεις και μέσα έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για την εκτέλεση καθηκόντων σε συνθήκες ραδιενεργού μόλυνσης», κατέληξε ο Κιρίλοφ.

Τι λένε οι Δυτικοί

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν απορρίψει κάθε υπόνοια ότι το Κίεβο κατασκευάζει ή σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια βρώμικη βόμβα, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η κατηγορία αυτή αποτελεί ένδειξη ότι η Μόσχα σχεδιάζει η ίδια μια τέτοια επίθεση για να κατηγορήσει το Κίεβο.

Απαντώντας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε:

«Οι αβάσιμες διαψεύσεις των δυτικών συναδέλφων μας, που λένε ότι όλα αυτά είναι μυθοπλασία και ότι η ίδια η Ρωσία σχεδιάζει να κάνει κάτι παρόμοιο για να κατηγορήσει αργότερα το καθεστώς Ζελένσκι, δεν είναι μια σοβαρή συζήτηση».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο αρχηγός του στρατιωτικού γενικού επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ μίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Βρετανίας τη Δευτέρα για να συζητήσουν το ενδεχόμενο η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν