H πυραυλική έκρηξη χθες Τρίτη στην Πολωνία προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στους εταίρους της χώρας του στην G7 και στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για εσκεμμένη επίθεση κατά της Πολωνίας και ότι ο πύραυλος πιθανόν προήλθε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Διαβάστε επίσης – Πολωνία: Πυρετός διαβουλεύσεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ μετά το πυραυλικό πλήγμα

Υπενθυμίζεται ότι, λίγο μετά την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ο Μπάιντεν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στην Ινδονησία, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της G20, ότι είναι «απίθανο» η Ρωσία να εξαπέλυσε τον πύραυλο αυτό.

Διαβάστε επίσης – Ερντογάν: Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τους πυραύλους που έπληξαν την Πολωνία

Εκτακτη συνέλευση ΝΑΤΟ

Μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Πολωνία, το ΝΑΤΟ προχώρησε σε έκτακτη συνέλευση. Μετά την συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της Συμμαχίας ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε πώς «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η επίθεση στην Πολωνία ήταν σκόπιμη ενέργεια της Ρωσίας».

Επίκληση του άρθρου 4

Η Πολωνία συνεχίζει να μελετά το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την επομένη της πτώσης πυραύλου στην νοτιοανατολική Πολωνία .

Το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ σημειώνει: «Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θέλουσι συσκέπτεσθαι από κοινού οσάκις κατά την γνώμην οιουδήποτε εξ αυτών απειλείται η εδαφική ακεραιότης ή πολιτική ανεξαρτησία ή ασφάλεια ενός οιουδήποτε των Μερών».

Τι λέει η Ρωσία

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως η έκρηξη προκλήθηκε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο και πως τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία δεν έφθασαν πιο κοντά από 35 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία.

«Οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου στην Πολωνία από τα συντρίμμια που βρέθηκαν στο χωριό Σεβόντοφ ταυτοποιήθηκαν αδιαμφισβήτητα από ειδικούς της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας ως στοιχεία ενός κατευθυνόμενου αντιαεροπορικού πυραύλου του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε επίσης ότι δεν στοχοποίησε το Κίεβο στη διάρκεια των χθεσινών εκτεταμένων πληγμάτων. Δημοσιογράφοι του Reuters, στην πόλη ανέφεραν πυραυλικά πλήγματα, μεταξύ άλλων και σε κτίρια κατοικιών, και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη χθες σε μερικές από τις πιο σφοδρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από εννέα μήνες.

Το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές, η απόφαση γύρω από την οποία θα κινηθεί το ΝΑΤΟ αφορά στην επίκληση είτε του άρθρου 4 είτε του άρθρου 5 της συμμαχίας.

Κάθε χώρα που ανήκει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει συμφωνήσει ότι αυτή η μορφή αλληλεγγύης βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της Συνθήκης, καθιστώντας ουσιαστικά το άρθρο 5 για τη συλλογική άμυνα βασικό στοιχείο της Συμμαχίας.

Το άρθρο 5 προβλέπει ότι εάν ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ πέσει θύμα ένοπλης επίθεσης, κάθε άλλο μέλος της Συμμαχίας θα θεωρήσει αυτή την πράξη βίας ως ένοπλη επίθεση εναντίον όλων των μελών και θα λάβει τις ενέργειες που κρίνει απαραίτητες για να βοηθήσει τον Σύμμαχο που υπέστη την επίθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα