
Οι κυβερνήσεις τριών χωρών —της Ολλανδίας, του Καναδά και του Ισημερινού— τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός διεθνούς δικαστηρίου κατά της διαφθοράς, υπογραμμίζοντας πως θα ενίσχυε τον αγώνα κατά των «κλεπτοκρατών» που ασκούν εξουσία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην εκστρατεία για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου κατά της διαφθοράς, του οποίου η λειτουργία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με αυτή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
«Ένα τέτοιο δικαστήριο θα παρείχε στη διεθνή κοινότητα ένα επιπλέον εργαλείο για την επιβολή υφιστάμενων νόμων κατά της διαφθοράς», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του στη Χάγη, μια πόλη που φιλοξενεί διεθνή δικαστήρια.
Απώλειες τρισεκατομμυρίων
Περίπου δύο τρισεκατομμύρια δολάρια από δαπάνες προμηθειών χάνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο λόγω της διαφθοράς, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Ο αμερικανός δικαστής Μαρκ Γουλφ, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας, ανέφερε ότι ένα τέτοιο δικαστήριο «θα επικεντρωνόταν στους ανώτερους (κυβερνητικούς) αξιωματούχους και όσους δωροδοκούν». «Η κουλτούρα της εξάλειψης της διαφθοράς ξεκινά από την κορυφή», τόνισε στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης.
181 χώρες-μέλη του ΟΗΕ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση κατά της Διαφθοράς με στόχο την πάταξη του φαινομένου παγκοσμίως.
«Ωστόσο, οι κλεπτοκράτες χαίρουν ατιμωρησίας επειδή ελέγχουν την απονομή δικαιοσύνης στις χώρες τις οποίες κυβερνούν», είπε ο Γουλφ και συμπλήρωσε ότι σε ένα τέτοιο δικαστήριο «θαρραλέοι καταμηνυτές ατασθαλιών θα μπορούσαν να καταθέσουν αποδείξεις εάν δεν μπορούν να το κάνουν στις χώρες όπου ζουν».
Πάντως, οι υπέρμαχοι της δημιουργίας ενός διεθνούς δικαστηρίου κατά της διαφθοράς παραδέχονται ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να γίνει πραγματικότητα, ενώ θεωρούν ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με προκλήσεις ανάλογες με αυτές που αντιμετωπίζει το ΔΠΔ.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο άρχισε να λειτουργεί το 2002 με σκοπό να επιβάλει ποινές για ορισμένες από τις χειρότερες θηριωδίες που έχουν διαπραχθεί στον κόσμο. Ωστόσο, εξαρτάται από τα κράτη-μέλη του για τη σύλληψη των κατηγορουμένων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια